Może też być tak jak u mnie. Ja zdjęcia mam, ale nadal są w telefonie, bo do mojej komórki nie ma w zestawie kabla do przerzucania zdjęć. Muszę czekać na litość i wolny czas mojego męża (a z tym w ostatnich miesiącach jest ogromny problem) żeby przerzucić zdjęcia na jego telefon, a potem on ze swojego na swój laptop a następnie mailem na mój laptop. Trochę to trwa i w chwili obecnej jest niewykonalne czego żałuję . Nie mam jednak na to wpływu. Przecież nie mogę zabronić mu iść do pracy tylko po to by wrzucił mi zdjęcia. One z telefonu nie znikną. Przyjdzie czas, że trafią tam gdzie ich miejsce (oby jak najszybciej )
Dokładnie tak jak piszesz tylko że ja mam zdjecia w aparacie (albo czekają w kąpie) tylko jakoś nie mam "kopa" żeby na bieżąco dodawac tylko jak mi się uzbiera to dodaje hurtem (3-4 przepisy to mój hurt bo nie mam cierpliwości-czesto robie tak że pisze przepis na OFFICIE zapisuje go a jak mam natchnienie to wstawiam na gotujmy wraz ze zdjęciem)
Może też być tak jak u mnie. Ja zdjęcia mam, ale nadal są w telefonie, bo do mojej komórki nie ma w zestawie kabla do przerzucania zdjęć. Muszę czekać na litość i wolny czas mojego męża (a z tym w ostatnich miesiącach jest ogromny problem) żeby przerzucić zdjęcia na jego telefon, a potem on ze swojego na swój laptop a następnie mailem na mój laptop. Trochę to trwa i w chwili obecnej jest niewykonalne czego żałuję . Nie mam jednak na to wpływu. Przecież nie mogę zabronić mu iść do pracy tylko po to by wrzucił mi zdjęcia. One z telefonu nie znikną. Przyjdzie czas, że trafią tam gdzie ich miejsce (oby jak najszybciej )
Witajcie ... widzę że nie tylko ja mam wrażenie, że część użytkowników wklepuje przepis z innej strony i wysyła bądź zapożyczy zdjęcia - nie wierze że ktoś dziennie gotuje po 10 potraw - nierealne ... szkoda tylko że nie można tego zweryfikować w 100% ...
Co nie oznacza,że nie może dodać po 10 przepisów dziennie,niektórzy mają pełne zeszyty przepisów i z nich korzystają w życiu codziennym
anula250 widzisz to jest tak może być przepis na sałatkę gdzie będzie wymienione wskładnikach np::
1 czerwona papryka
4 plastry ananas z syropu odsączonego
1 jabłko ( obrane i wypestkowana )
1 grillowana pierś z kurczaka
przyprawy ( curry, sól , pieprz )
3 łyżki majonezu
A opis będzie taki :
Pokroić wszystko w kostkę , doprawić przyprawami - zmieszać z majonezem .
Niby opis lakoniczny ale logiczny i wyczerpujący .Można by opisać ładniej - ale jak do tego jeszcze jest zdjęcie to puszczam bo przepis ciekawy - wiadomo co zrobić .
A drugi przykład :
włoszczyzna
2 skrzydełka
kostka bulionowa
ryż
Zalać wszystko wodą i gotować aż będzie dobre . Dodać pietruszki zielonej .
Czy z tego opisu można zrozumieć co to ma być - zupa czy risortto ? .Ile czasu gotować ? Ile ryżu dać ? Ile warzyw ? Utrzeć je czy dać w całości ? Obrać czy nie ?
Taki przepis zablokuję .
Proszę zrozumieć - Moderatorzy robią to co robią nie po to by komuś dokuczyć . Nie wybierają sobie tych których lubią czy nie lubią . Zasady są jednakowe dla wszystkich .,,Przesiewamy " przepisy by miały jakiś poziom , nie były plagiatami .
Ale My ( Moderatorzy) też mamy swój próg odporności .Sami widzicie ile dziennie nowych przepisów się pojawia . A zapewniam Was , że jest to połowa tego co jest przez nas przegladane .Jeśli widzicie coś co Waszym zdaniem nioe spełnia kryteriów - piszcie na PW do nas . To żadne donosicielstwo- tworzymy tu społeczność w której każdemu zależy ( mam taką nadzieję ) na tym by to ta strona była najlepsza , najciekawsza .Bo to My na tym zyskamy ( będa lepsze nagrody , ciekawsze konkursy , produkty do testowania ) . Plagiatorzy pojawiają sie i znikają - reszta zostaje . Warto o tym pamiętać .
zmieniono 1 raz (ostatnio 05 paź 2011 20:37 przez Babciagramolka)
Kurcze... no ja na razie też dodaję po parę przepisów na raz. Ale kiedy mam ich 10 to chyba ewidentnie widać, że póki co to dodaję własne przepisy kiedy mi się przypomną (przyznaję bez bicia, że proporcje podane są najczęściej na oko, mi też za każdym razem wychodzi ciut inaczej ). I w większości są moje własne (jeden babci i jeden mamy) bo mnie niestety jakoś nikt nie chciał nauczyć gotować... do dzisiaj chociaż wychodzą mi fajne pieczenie i zapiekanki to nie potrafię zrobić schabowych. Podejrzewam, że sporo osób tak ma, że kiedy sobie coś tam przypomną to wrzucają.
nikt na forum nie ma taryfy ulgowej i tyle. skoro przepis jest napisany mało zrozumiale lub na szybko, moderator ma prawo go zablokować, tak abyś mogła napisać go ponownie.
prześlij mi na priv szczegóły jeśli masz ochotę
Jeśli już wspominamy o jakiś zasadach to zauważyłam jedną rzecz i ona mnie bardzo się nie podoba, a mianowicie. Na początku jak dołączyłam do portalu miałam problem z zablokowanymi przepisami, lecz nie z racji plagiatu tylko jedna z moderatorek stwierdziła, że mój opis jest za mało szczegółowy (pomimo iż niejednokrotnie miałam z 5 linijek ciurkiem), moim zdaniem były to opisy bardzo szczegółowe, ale niektórzy chyba mają jakieś fory. Zauważyłam, iż niektórzy wpisując przepis dodają opis w ilości nawet jednej linijki (ja takowy znalazłam) i był on akceptowany, zresztą i dzisiaj nawet znalazłam taki przepis mało opisowy. Więc jak to jest jedni coś mogą a inni nie?
Chcecie zobaczyć jak wyglądają statystyki wstawiających hurtem . Nie wysilałam się specjalnie żeby wyszukiwać ,, najgenialniejszych ,, - wzięłam pierwszych z brzegu .
I daję głowę , że te zamieszczone to też plagiaty tyle , że nie udało się na nie od razu trafić
Zwyczajnie sprawdzenie na swoim dyżurze 100 czy wiecej przepisów dokładnie jest fizycznie nie możliwe . Czasem się udaje i trafia się na stronę z której jakiś delikwent kopiuje i wszystko leci ciurkiem, ale czasem trzeba przekopywać się przez fora internetowe , bloogi , obce strony ( bo i ,, geniusze korzystajacy ,, z translatora też są ) .Najgorzej jak się na ,, niucha ,, widzi , że plagiat - a nie można trafić - a taki delikwent jak mu się zablokuje 20 przepisów , wstawia następne 40 i nic sobie z tego nie robi bo czuje się bezkarny .
smakosz 1988 - ja zbieram przepisy od ponad 30 lat - przedtem robiła to moja Mama , Babcia i Prababcia . Zdecydowana większość jest sprawdzona - i nie wstawiam ich .Bo nie o to chodzi bym przepisała 47 segregatorów ( a w każdym setki przepisów ) .Pokazuję to co gotuję - spisuję przepis - robię zdjęcie - mogę w każdej chwili podyskutować na temat swoich przepisów .
Jest tu wiele osób które wstawiały przepisy bez zdjęć ( jeszcze przed tym całym szaleństwem ) i było fajnie bo wszyscy wiedzieliśmy , że po prostu nie mają aparatu albo nie radzą sobie ze zdjeciami z telefonu lub ściąganiem na komputer . Gotowaliśmy wg ich przepisów i dostawialiśmy zdjęcia .
Może mi nie uwierzysz ale jestem w stanie rozpoznać plagiatora po przeczytaniu 20 wstawionych przepisów - po prostu po stylu w jakim są napisane przepisy ( style przepisów nie są takie same ) . Rozpoznaję i czasem uda mi się to udowodnić - a czasem gryzę palce ze złośći , że muszę wstawić - i liczę na innych użytkowników którzy nie tolerują nieuczciwości .
Więc nie dziw sie rozżaleniu tych którzy gotują , że im się to wszystko nie podoba .
zmieniono 1 raz (ostatnio 05 paź 2011 17:16 przez Babciagramolka)
Dlaczego?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Dlaczego?
zuzi
Dokładnie tak jak piszesz tylko że ja mam zdjecia w aparacie (albo czekają w kąpie) tylko jakoś nie mam "kopa" żeby na bieżąco dodawac tylko jak mi się uzbiera to dodaje hurtem (3-4 przepisy to mój hurt bo nie mam cierpliwości-czesto robie tak że pisze przepis na OFFICIE zapisuje go a jak mam natchnienie to wstawiam na gotujmy wraz ze zdjęciem)
Odp: Odp: Odp: Dlaczego?
misia5
Odp: Odp: Dlaczego?
Ines
Co nie oznacza,że nie może dodać po 10 przepisów dziennie,niektórzy mają pełne zeszyty przepisów i z nich korzystają w życiu codziennym
Odp: Dlaczego?
Babciagramolka
1 czerwona papryka
4 plastry ananas z syropu odsączonego
1 jabłko ( obrane i wypestkowana )
1 grillowana pierś z kurczaka
przyprawy ( curry, sól , pieprz )
3 łyżki majonezu
A opis będzie taki :
Pokroić wszystko w kostkę , doprawić przyprawami - zmieszać z majonezem .
Niby opis lakoniczny ale logiczny i wyczerpujący .Można by opisać ładniej - ale jak do tego jeszcze jest zdjęcie to puszczam bo przepis ciekawy - wiadomo co zrobić .
A drugi przykład :
włoszczyzna
2 skrzydełka
kostka bulionowa
ryż
Zalać wszystko wodą i gotować aż będzie dobre . Dodać pietruszki zielonej .
Czy z tego opisu można zrozumieć co to ma być - zupa czy risortto ? .Ile czasu gotować ? Ile ryżu dać ? Ile warzyw ? Utrzeć je czy dać w całości ? Obrać czy nie ?
Taki przepis zablokuję .
Proszę zrozumieć - Moderatorzy robią to co robią nie po to by komuś dokuczyć . Nie wybierają sobie tych których lubią czy nie lubią . Zasady są jednakowe dla wszystkich .,,Przesiewamy " przepisy by miały jakiś poziom , nie były plagiatami .
Ale My ( Moderatorzy) też mamy swój próg odporności .Sami widzicie ile dziennie nowych przepisów się pojawia . A zapewniam Was , że jest to połowa tego co jest przez nas przegladane .Jeśli widzicie coś co Waszym zdaniem nioe spełnia kryteriów - piszcie na PW do nas . To żadne donosicielstwo- tworzymy tu społeczność w której każdemu zależy ( mam taką nadzieję ) na tym by to ta strona była najlepsza , najciekawsza .Bo to My na tym zyskamy ( będa lepsze nagrody , ciekawsze konkursy , produkty do testowania ) . Plagiatorzy pojawiają sie i znikają - reszta zostaje . Warto o tym pamiętać .
Odp: Odp: Dlaczego?
anula250
Chociaż teraz jak już jestem tu troszkę, to dodaje przepisy na bieżąco, to co gotuję to fotografuję i wstawiam .
Odp: Dlaczego?
salammbo
Odp: Odp: Dlaczego?
anula250
Odp: Dlaczego?
agabi22
prześlij mi na priv szczegóły jeśli masz ochotę
Odp: Dlaczego?
anula250
Odp: Dlaczego?
Babciagramolka
d........... zamieszczonych -10 , zablokowanych 20 -
l............ zamieszczonych 69 zablokowanych 9
t.............zamieszczonych 40, zablokowanych 20
k............zamieszczonych 40, zablokowanych 40
s............zamieszczonych 20 ,zablokowanych 40
t.............zamieszczonych 30 , zablokowanych 40
d............zamieszczonych 460 , zablokowanych 40
I daję głowę , że te zamieszczone to też plagiaty tyle , że nie udało się na nie od razu trafić
Zwyczajnie sprawdzenie na swoim dyżurze 100 czy wiecej przepisów dokładnie jest fizycznie nie możliwe . Czasem się udaje i trafia się na stronę z której jakiś delikwent kopiuje i wszystko leci ciurkiem, ale czasem trzeba przekopywać się przez fora internetowe , bloogi , obce strony ( bo i ,, geniusze korzystajacy ,, z translatora też są ) .Najgorzej jak się na ,, niucha ,, widzi , że plagiat - a nie można trafić - a taki delikwent jak mu się zablokuje 20 przepisów , wstawia następne 40 i nic sobie z tego nie robi bo czuje się bezkarny .
smakosz 1988 - ja zbieram przepisy od ponad 30 lat - przedtem robiła to moja Mama , Babcia i Prababcia . Zdecydowana większość jest sprawdzona - i nie wstawiam ich .Bo nie o to chodzi bym przepisała 47 segregatorów ( a w każdym setki przepisów ) .Pokazuję to co gotuję - spisuję przepis - robię zdjęcie - mogę w każdej chwili podyskutować na temat swoich przepisów .
Jest tu wiele osób które wstawiały przepisy bez zdjęć ( jeszcze przed tym całym szaleństwem ) i było fajnie bo wszyscy wiedzieliśmy , że po prostu nie mają aparatu albo nie radzą sobie ze zdjeciami z telefonu lub ściąganiem na komputer . Gotowaliśmy wg ich przepisów i dostawialiśmy zdjęcia .
Może mi nie uwierzysz ale jestem w stanie rozpoznać plagiatora po przeczytaniu 20 wstawionych przepisów - po prostu po stylu w jakim są napisane przepisy ( style przepisów nie są takie same ) . Rozpoznaję i czasem uda mi się to udowodnić - a czasem gryzę palce ze złośći , że muszę wstawić - i liczę na innych użytkowników którzy nie tolerują nieuczciwości .
Więc nie dziw sie rozżaleniu tych którzy gotują , że im się to wszystko nie podoba .