Odp: Żywność ekologiczna

Hej

Ja kupuje żywność ekologiczną w miarę swoich możliwości. Jajka kupuje od znajomej ze wsi która trzyma kurki w zdrowych warunkach i nie karmi jakimiś paszami. Mleko ograniczam maksymalnie,tak jak sery, jogurty, kefiry więc nie muszę się martwić czy krowa biegała po polach dolinach czy ulicach, mięsa też nie jem więc kolejne zmartwienie z głowy, owoce i warzywa kupuje na targach od sprawdzonych osób. Większość produktów zamawiam przez internet, jak soki czy oleje zimno tłoczone. Są to produkty które nie moga ot tak stać na pólkach sklepowych, bo nie moga być narażane na działanie światła i wysokiej temperatury, więc internet przychodzi na ratunek. Takie oleje to rewelacyjne źródło NNKT jak omega3, omega6 i inne kwasy tłuszczowe. Maja wpływ na nasz organizm, wzmacniając i uzdrawiając. Odkąd używam olejów do surówek, ciepłych potraw to czuję się lepiej, tak jak i moja rodzina.. Wole wydać pieniadze na zdrowy olej który zadba o mnie od środka niz na krem który i tak cudów nie zdziała., Poszukajcie w internecie, przetestujcie oleje, ja polecam osobiscie OSELE, na www.osele.pl , ale każdy może znaleść cos innego wzgledem swoich upodoban.

pozdrawiam

Odp: Tłuszcze w diecie

Witam

Moim zdaniem dużym błędem jest podejście mówiące o całkowitym eliminowaniu tłuszczów w diecie. Mozna tym wyrządzić sobie dużą szkodę. Ważny jest sposób przygotowania potraw a nie eliminacja tego co może przynieść nam same korzyści. Jeśli mowa o omega3 to wchodzą one w skład przede wszystkim olejów zimno tłoczonych, takich jak olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek itp. Tylko jak napisałam, mają to być oleje nie poddawane rafinacji, która to pozbawia ich o 50% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Spożywanie takich tłuszczów nie tyle co nie grozi otyłościa co pomoże wręcz utrzymać zgrabną sylwetke. Tylko jak wspomniałam chodzi o sposób przyrządzania potraw, a mianowicie nie opierac diety o produkty smazone, ale o pieczenie, gotowanie, gotowanie na parze czy spozywanie surówek do których mozna spokojnie dodawać oleje zimno tłoczone, co polepszy smak i wartośc odżywczą dania. Ja osobiście nie przepadam za rybami, więc to źródło omega3 odpada, dlatego spozywam oleje od sprawdzonych producentów, oleje nieklarowane, nierafinowane z najlepszych upraw i produkcji wolnych od szkodliwych czynnikow. Takie oleje nie są normalnie dostępne w sklepach gdyż muszą być przechowywane w niskich temperaturach z dala od światła, więc polecam zamawianie olejów prosto od producentów, takich jak www.osele.pl . Takie sklepy oferują produkty ekologiczne z dostawa do domu. Więc pamietajmy że eliminowanie tłuszczów z diety może nam tylko zaszkodzić.