Ja polecam zamiast oleju Lnianego olej konopny ponieważ Konopie to nasz polski super food ! jedz to co jeszcze człowiek nie popsuł przez GMO. czyli to roślina która zawsze będzie bio , to roślina która rośnie bez nawożenia herbicydów i pestycydów .
Olej z nasion konopie według badań jest jednym z najcenniejszych olejów
roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w
alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Olej zapewnia
prawidłowy metabolizm (przetworzenie w energię) lipidów w ludzkim
organizmie i ma idealne proporcje najlepiej
przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki
organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju
lnianego !
Konopia jest jedyną z nielicznych roślin, której białko składa się z 20 aminokwasów, a przyswajalność białka jest kilkukrotnie lepsza niż sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit.
polecam jak ktoś jest z Poznania zajść do Konopnej Farmacji w Poznaniu super jakości towar olej cbd poznań ... świeży z małym manufaktur a jak ktoś ma daleko mają tez sklep online https://konopnapoznan.pl/
Również uwielbiam olej kokosowy. Kupiłam pierwszy raz ten produkt w sklepie ekopestka i zachwycił mnie. Lubie ten sklep, bo można kupić tam ciekawe produkty. Fajnym produktem jest też oliwa z trawą cytrynową oraz z pomarańczą. Polecam
Jedynymi tłuszczami, które spożywam z czystym sumieniem i to czasem bez opamiętania, są te pochodzące z masła orzechowego. Zakochana jestem w migdałowym ( usunięte przez moderatora) A, że jest bez oleju palmowego, soli i cukru, to jest w 100% zdrowe i naturalne. Można pałaszować.
Szczególnie tłuszcze zwierzęce wieprzowe nie są polecane, ale tłuszcz gęsi już nie ma cholesterolu. Wiadomo (chyba), że oleje roślinne i to te z pierwszego tłoczenia są najzdrowsze i też należy urozmaicać olej lniany zielonynurt.pl ma najkrótszy termin przydatności, a rzepakowy już 6 miesięcy do sałatek i surówek to podstawa, ale są jeszcze oleje z pestek dyni, arganowe...podobno najzdrowszy jest olej kokosowy, który zresztą wygląda jak smalec, ale pięknie pachnie i do smażenia i smarowania ciała
W tym przypadku żaden radykalizm nie jest wskazany. Owszem spożywam dużo a nawet bardzo dużo oleju lnianego tłoczonego na zimno, smażę głównie na oleju rzepakowym ale tez na maśle, maśle klarowanym i słoninie także (z tym że smażę bardzo rzadko).
Tłuszcze dzielą się na nasycone i nienasycone, dlatego trzeba przestrzegać odpowiedniego suplementowania. Twierdzenie, że awokado i banan tuczy woła o pomstę do nieba, tłuszcz staję się wrogiem, kiedy łączymy go z cukrem.
Kiedyś wiedza była mniejsza w zakresie co zdrowe nawet "cukier krzepił" teraz wiadomo,że oleje rafinowane nie są najzdrowsze, chociaż nadają się do smażenia, ale do surówek i na zimno do polewania sałat i winegretów to oleje z pierwszego tłoczenia, a zależności co kto preferuje, albo oliwy, albo nasze rzepakowe, konpne, czy lniane zielony nurt ja jestem przekonana o zdrowotności tych olejów z pierwszego tłoczenia.
Dinah napisała, "Natomiast, żeby zaopatrzyć siebie i bliskich w zdrowe kwasy omega-3 i omega - 6, serwuję im codziennie sałatki polewane oliwą z oliwek," ja uważam, że w oliwie jest mało kwasów omega, natomiast najwięcej jest w rzepakowym, lnianym, konopnym, olej z pestek dyni ma tez właściwości odrobaczające, a z ostropestu lecznicze na wątrobę. Zależy kto jest w jakim wieku i co bardziej potrzebuje, chociaż w moim domu używam wszystkich po trochu, polecam zielonynurt.pl u mnie jest dostępny w sklepie ale wysyłkę też prowadzą.
Tłuszcze w diecie
Obserwuj wątekOdp: Tłuszcze w diecie
mango20
Olej z nasion konopie według badań jest jednym z najcenniejszych olejów
roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w
alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Olej zapewnia
prawidłowy metabolizm (przetworzenie w energię) lipidów w ludzkim
organizmie i ma idealne proporcje najlepiej
przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki
organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju
lnianego !
Konopia jest jedyną z nielicznych roślin, której białko składa się z 20 aminokwasów, a przyswajalność białka jest kilkukrotnie lepsza niż sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit.
polecam jak ktoś jest z Poznania zajść do Konopnej Farmacji w Poznaniu super jakości towar olej cbd poznań ... świeży z małym manufaktur a jak ktoś ma daleko mają tez sklep online https://konopnapoznan.pl/
Odp: Tłuszcze w diecie
Kinga Jasińska
Odp: Odp: Tłuszcze w diecie
basiab-111@wp.pl
Odp: Tłuszcze w diecie
Patyczak
Odp: Tłuszcze w diecie
oram
Odp: Tłuszcze w diecie
benna
Odp: Tłuszcze w diecie
Kira.Kowalska
Odp: Tłuszcze w diecie
oram
Odp: Tłuszcze w diecie
GrażynkaM
Ciekawi mnie, czy jesteśmy w jakiś genetyczny sposób uprzedzone do ich spożycia, czy też życie w Europie nie ma wpływu na ich przyjmowanie?
Odp: Tłuszcze w diecie
oram