Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Gosiaczek,kilkanascie minut temu wstawilam przepis.Moze Ci sie przyda
Staż w Gotujmy: 5375 dni
Miasto: -
Gosiaczek,kilkanascie minut temu wstawilam przepis.Moze Ci sie przyda
gosiczek821 napisał(a): Netka napisał(a): gosiczek821 napisał(a): Netka napisał(a): U nas dzisiaj byly gnocchi z pesto rukolowo-bazyliowym,to moje drugie podejscie do tych włoskich kluseczek,jeszcze nie idealne ale już nie takie jak te pierwsze
Netko już mi ślinka leci wyglądają wspaniale,ja próbowałam chyba z 5 razy i uwierz żadne nie były tak wspaniałe jak twoje
Dziekuje
Moje pierwsze gnocchi byly paskudne,te drugie sa lepsze ale ciagle daze do doskonalosci ,jak na razie najwiekszym problemem jest zrobienie tych prazkow na "grzbietach" A ciekawa jestem jak robisz gnocchi,czy tez tylko maka i ziemniaki czy moze dodajesz cos jeszcze?
Ja zawsze robiłam uparcie z jednego przepisu
1 kg mączystych ziemniaków
250 g mąki pszennej
35 g masła
sól
...i tak zawsze robiłam ,niestety zero rezultatu,ciapkowate wychodził a raz jakdałam za dużo mąki to twarde,ajjjj szkoda gadać.A tak je lubię
Spróbuj zrobic tylko z mąka i ziemniakami
Babciagramolka napisał(a): Netka napisał(a): gosiczek821 napisał(a): Netka napisał(a): U nas dzisiaj byly gnocchi z pesto rukolowo-bazyliowym,to moje drugie podejscie do tych włoskich kluseczek,jeszcze nie idealne ale już nie takie jak te pierwsze
Netko już mi ślinka leci wyglądają wspaniale,ja próbowałam chyba z 5 razy i uwierz żadne nie były tak wspaniałe jak twoje
Dziekuje
Moje pierwsze gnocchi byly paskudne,te drugie sa lepsze ale ciagle daze do doskonalosci ,jak na razie najwiekszym problemem jest zrobienie tych prazkow na "grzbietach" A ciekawa jestem jak robisz gnocchi,czy tez tylko maka i ziemniaki czy moze dodajesz cos jeszcze?
Buniu,czasami mozna spotkać przepisy z jajkiem czy gałka muszkatałową.Ja własnie mam najwiekszy problem z tym widelcem
Robi się jak nasze kopytka - ziemniaki, mąka i szczypta soli - a prążki są od przetoczeniu po ząbkach widelca .Niczym się od kopytek nie różnią tylko podaniem i dodatkami . U nich pesto u nas sos grzybowy - itp.
Buniu,czasami mozna spotkać przepisy z jajkiem czy gałka muszkatałową.Ja własnie mam najwiekszy problem z tym widelcem,a roznia sie przede vwszystkim ksztaltem
gosiczek821 napisał(a): Netka napisał(a): U nas dzisiaj byly gnocchi z pesto rukolowo-bazyliowym,to moje drugie podejscie do tych włoskich kluseczek,jeszcze nie idealne ale już nie takie jak te pierwsze
Netko już mi ślinka leci wyglądają wspaniale,ja próbowałam chyba z 5 razy i uwierz żadne nie były tak wspaniałe jak twoje
Dziekuje
Moje pierwsze gnocchi byly paskudne,te drugie sa lepsze ale ciagle daze do doskonalosci ,jak na razie najwiekszym problemem jest zrobienie tych prazkow na "grzbietach" A ciekawa jestem jak robisz gnocchi,czy tez tylko maka i ziemniaki czy moze dodajesz cos jeszcze?
U nas dzisiaj byly gnocchi z pesto rukolowo-bazyliowym,to moje drugie podejscie do tych włoskich kluseczek,jeszcze nie idealne ale już nie takie jak te pierwsze
umba(Makumba)
ba
Babciagramolka napisał(a): superbaba4 napisał(a): Witam,
wczoraj dodałam przepis na krem szpinakowy ,umieściłam go najpierw na portalu gotujmy.pl. Przepis usunięto ( już drugi w ciągu dwóch dni).Dopóki go nie usunięto mojego przepisu można było sprawdzić datę i godzinę dodania. Przepis nie jest kopią Problem tkwi w czasie akceptacji, ale ja jako użytkownik nie złamałam regulaminu i już drugi przepis usunięto mi w taki sam sposób. Wcześniej nie stanowiło to problemu, bo inni moderatorzy uwzględniali godzinę dodania przepisu . Za każdym razem dodaję przepis najpierw na Gotujmy.pl.Wystarczyło porównać godzinę dodania na portalu i moim blogu
W tym przypadku to nie ja łamię regulamin, ale traktuje się mnie w dziwny sposób i coraz mniej się mi tu podoba przez takie zachowania((
Proszę o wyjaśnienie
Proponuję wykorzystywać opcję , którą ja stosuję tzn pisania 2 wersji przepisu - tzn tu na Gotujmy i na bloog i inne strony - niewielkie korekty i masz to z głowy . Albo jeśli chcesz wstawiać przepis w tej samej formie , a wstawiasz na strony na których nie pojawia się godzina ( na bloogu godzina sie wpisuje ) to na zakończenie opisu procedury pisz (20.09.2011. 17.45 ) .Polecam wszystkim - zabezpiecza to jednocześnie przepis jesli ktoś nam go skopiuje bo łatwo porównać gdzie się wcześniej pojawił i kto od kogo kopiuje . Roboty zero bo starczy spojrzeć na zegarek
...i jeszcze dodam,ze nie nalezy odkladac na potem tylko wstawiac przepisy od razu bo potem bedzie ciezko,ja tak wlasnie mam,poodkladalam sobie kilka na potem a teraz ciezko mi sie zabrac do wstawienia
Babciagramolka napisał(a): evita0007 napisał(a): marek_j napisał(a): Jajko do mierzenia czasu gotowania - super sprawa! Miski dla zwierząt może nie są typowo kuchennymi akcesoriami, ale moje zwierzaki tak jak ja, jedzą w kuchni, więc mogę powiedzieć, że jest to poniekąd powiązane hehe.
marek_j ,ja kupiłam sobie ten eggtimer,super sprawa,jestem zadowolona bardzo tu masz stronkę gdzie kupić
Pozdrawiam...
http://allegro.pl/eggtimer-minutnik-do-jaj-nowosc-hit-allegro-i1792439413.html
A ja nie muszę kupować bo już mam - - jest super . A co do kupowania to proponuję namówić kogoś ze znajomych który mieszka w Anglii by kupił hurtem z 10 szt i przywióżł przy okazji ( 1 dla nas a 9 na prezenty ) - na Allegro kosztuje ok. 15 zł - w UK funt ( w sklepach funciakach ) .Ktoś genialnie zarabia na nich .
Ja również mamZa pierwszym razem,podczas gotowania jajek, bardzo było czuć zapach palstyku,ale z czasem nieprzyjemny zapach zniknął i teraz jest ok
elzbieta8960 napisał(a): Babciagramolka napisał(a): A ja robiłam kurczaka duszonego - kurczak pycha ale przy tym bawiłam się dodatkami .Sami zobaczcie na efekt
Kurczak pikantno-słodki
Śliczny kolor makaronu,,,,,to chyba ryżowy ?
Faktycznie,nie zwrócilam uwagi na ten makaronik,skupilam sie na miésiwie
thegrooba napisał(a): Netka napisał(a): Dawno już nie bylo u nas roladek
W czwartek były warzywa z filetem z piersi indyka,zapiekane w ciescie francuskim a dzisiaj karkówka z ziemniakami i buraczkami,a na deser zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy czekoladowe sufflety.Wyszly bardzo smaczne...i mocno czekoladowe
u nas bylo cos podobnego- z ciastem francuskimtyle ze tarta. bez miesa. za to z warzywami. prosto ze sloika mamusiowe leczo z pomidorow ,papryki,cukinii, cebuli, a na to jajka z serem i smietana oraz plasterki cukini
O jeny,ale fajnie wyglada