Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)
Odp: Babka ananasowa - komentarze
- Forum: Babka ananasowa - komentarze
babka
Odp: Pascha owocowa - komentarze
- Forum: Pascha owocowa - komentarze
pascha
Odp: Odp: O)
- Forum: fanclub "rumowy" :)
ponieważ wybywam więc życzę Wszystkim już dzisiaj wesołego jajka i smacznego zajączka (czy jakoś tak)
Odp: Odp: : : Wit
Ja jestem wielka, to się zgadza, ale Ewcia?! przecież tak pościła, że schudła na wiór...
Odp: Odp: : : Wit
Tak, tak, kochane dzieci - jedzcie kaszę jaglaną! Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa
Odp: Odp: O)
- Forum: fanclub "rumowy" :)
Doro, ode mnie też najlepsze życzenia!
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
a swoją drogą to kiedy Wy, kochane koleżanki, weźmiecie się do roboty i zaczniecie wstawiać swoje cuda do konkursów?! gotujecie nie gorzej od nas więc do dzieła!
Odp: Czarnuszka
- Forum: Czarnuszka
Czarnuszka pochodzi z południa Europy i Azji Zachodniej, nazywana jest czarnym kminem. To przyprawa i roślina lecznicza znana od tysięcy lat, wspomina o niej nawet Biblia. Zbiera się czarne, drobne nasiona zawierające dużo tłuszczu i olejków lotnych.
Czarnuszka działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie a także przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, przeciwbólowo. Reguluje proces menstruacyjny, wzmaga laktację, poprawia trawienie i odporność organizmu. Napar stosuje się zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, przy różnych schorzeniach skóry. Można czarnuszki dodać do miodu i stosować przy przeziębieniach.
W kuchni czarnuszki używa się do przetworów z warzyw, do wypieku chleba, do aromatyzowania wina. Nasiona mają ostry smak i po zmieleniu można ich używać jak pieprzu do doprawiania potraw. Popularna szczególnie w kuchni wschodniej i orientalnej.
Do pieczenia chleba dodaje się ją jako dodatek smakowy a także z powodu jej właściwości poprawiających trawienie.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Bardzo, bardzo dziękuję! cieszę się jak nie wiem co
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: PRZEPROSINY
- Forum: PRZEPROSINY
czyli usuniesz tylko te przepisy, o które ktoś, autor, zrobi awanturę?! w/g mnie powinnaś usunąć wszystkie, których nie jesteś autorką albo podpisać przynajmniej czyje dokładnie są!