Czarnuszka pochodzi z południa Europy i Azji Zachodniej, nazywana jest czarnym kminem. To przyprawa i roślina lecznicza znana od tysięcy lat, wspomina o niej nawet Biblia. Zbiera się czarne, drobne nasiona zawierające dużo tłuszczu i olejków lotnych.
Czarnuszka działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie a także przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, przeciwbólowo. Reguluje proces menstruacyjny, wzmaga laktację, poprawia trawienie i odporność organizmu. Napar stosuje się zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, przy różnych schorzeniach skóry. Można czarnuszki dodać do miodu i stosować przy przeziębieniach.
W kuchni czarnuszki używa się do przetworów z warzyw, do wypieku chleba, do aromatyzowania wina. Nasiona mają ostry smak i po zmieleniu można ich używać jak pieprzu do doprawiania potraw. Popularna szczególnie w kuchni wschodniej i orientalnej.
Do pieczenia chleba dodaje się ją jako dodatek smakowy a także z powodu jej właściwości poprawiających trawienie.
Czarnuszka
Obserwuj wątekOdp: Odp: Czarnuszka
Anula
I wiatrow nie bedzie
Odp: Czarnuszka
luna19
Odp: Czarnuszka
Kajoza
Odp: Czarnuszka
caroline1983
Odp: Czarnuszka
Odp: Czarnuszka
Pyza
Czarnuszka działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie a także przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, przeciwbólowo. Reguluje proces menstruacyjny, wzmaga laktację, poprawia trawienie i odporność organizmu. Napar stosuje się zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, przy różnych schorzeniach skóry. Można czarnuszki dodać do miodu i stosować przy przeziębieniach.
W kuchni czarnuszki używa się do przetworów z warzyw, do wypieku chleba, do aromatyzowania wina. Nasiona mają ostry smak i po zmieleniu można ich używać jak pieprzu do doprawiania potraw. Popularna szczególnie w kuchni wschodniej i orientalnej.
Do pieczenia chleba dodaje się ją jako dodatek smakowy a także z powodu jej właściwości poprawiających trawienie.
Czarnuszka
Kajoza