Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: Odp: NOWA ZABAWA

abażur-rochatyniec

Odp: Odp: Popołudniowe ploteczki

Sarenka, może drożdżowe taki prosty przepis podałam...

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

lubię krupniczek, ale u mnie musi być koniecznie na żołądkach drobiowych

Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

na 1 kg wydrylowanych śliweczek wystarczą 2 szklanki cukru, pogotować to-to a pół godzinki. Mirabelki mają dużo pektyny i dżemik nie jest za rzadki, ale to dość kwaśne owoce i ja używałam takiego dżemu do przekładania ciasta. No chyba, że dać więcej cukru żeby się nie krzywić.
I znalazłam z necie taki przepis, ale sama jeszcze nie robiłam:

"SOS DO MIĘS Z MIRABELEK.

Składniki:
0,5 kg mirabelek, 5 ząbków czosnku, szczypta mielonego cynamonu, curry, ostrej papryki i utłuczonych goździków, pół łyżeczki utłuczonej kolendry, gałka muszkatołowa, sól, cukier do smaku

Wykonanie:
Mirabelki umyć, włożyć do rondla, zalać odrobiną wody.
Ugotować i przetrzeć prze sitko.
Dodać roztarty z solą czosnek, kolendrę, oraz pozostałe przyprawy (gałkę muszkatołową utrzeć).
Doprawić solą i cukrem, chwilę pogotować."

może być dobre...

Odp: Odp: Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

Msewka, kroić to się go na pewno nie da. Rzeczywiście jest lekko płynny, ale my taki lubimy - mój ślubny potrafi wziąć słoik, łyżeczkę i tak sobie go zjeść
Jeśli chciałabyś taki bardziej zwarty to dodaj żelfix/dżemix, ale taki 3:1 żeby dżem nie był ulepek - 1 torebeczka na 1 owoców i ok. 30dkg cukru.