Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: Odp: ! ! ! ! ! ! ! ! Pomocy ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

ja ustawiam piekarnik na 200st.C, mam zwykły bez termoobiegu, i przez szybkę zaglądam - jak się za bardzo rumienią to po 20min. trochę przykręcam do 180st. Ciasto ptysiowe jest dość mokre więc musi być dobrze wypieczone i podsuszone.

ptysie

kiedy ptysie są złote, po 30-40min., wyłączam piekarnik i zostawiam je w nim aby "doszły" i wyschły. Przekrawam ciepłe, ale nie gorące - w/g mnie muszą przeschnąć.

Odp: Odp: Apel do osób wstawiających przepisy

Dzięki, Dziewczyny, za poparcie :-)
Wiem, że ten apel niewiele zmieni, ale może jednak ktoś się zastanowi? Rozwalają mnie przepisy, w których jest napisane - podane składniki wrzucić do miski, wymieszać, gotowe - to akurat z przepisu na sałatkę do słoików i nie było napisane jak pokroić albo zetrzeć warzywa, jak zrobić zalewę, równie dobrze ogórki, marchewkę mogłabym wrzucić w całości i ..,.,wymieszać...załamka...A odpowiedź od osoby wstawijącej była taka, że Ona wie jak robi a przepis jest prosty i nie chciała się rozpisywać. Ja raczej powiedziałabym, że JEJ SIĘ NIE CHCIAŁO i poszła na łatwiznę. Takie przykłady można by mnożyć...

Jestem tu, z Wami, bardzo krótko, ale strasznie mnie wkurza coś takiego i jest to w/g mnie lekceważenie innych uczestników portalu. Dla znacznej większości liczy się tylko, niestety, bezmyślne wklepywanie przepisów. Idą w ilość a nie w jakość co zamist podnosić poziom strony, na czym powinno nam wszystkim zależeć, obniża go. Niestety, dopóki będzie się premiować ilość - jakość będzie szwankowała...Moderatorów jest za mało aby sprawdzać przepisy przed wstawieniem a uważam, że powinny być sprawdzane, ale to tylko takie moje skromne zdanie.
Pozdrawiam Wszystkich, którym choć trochę zależy i szanują innych ludzi :-)))

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Maślaki obiera się nie z powodu trującej skórki tylko z powodu śluzu na niej. Jest bardzo ciężkostrawny i ma zwyczaj bardzo długo zalegać w przewodzie pokarmowym powodując dolegliwości gastryczne. Moczy się więc całe maślaki kilka godzin (można zostawić na noc) w 10% roztworze wody z solą kuchenną po czym dokładnie płucze pod bieżącą wodą.Solanka ten śluz rozpuszcza, wystarczy tylko spłukać resztki. A, i jeszcze jedno - niech Was nie zwiedzie sucha skórka w czasie słonecznego dnia. Śluz tylko zasycha a przy odrobinie wilgoci "puchnie" i kłopoty gotowe.

Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Ładne zbiory! te maślaczki - super! Tylko obierać nie lubię, szczególnie małych chociaż i na to jest pewien sposób, który w tym roku zamierzam wypróbować.
A z tymi kurkami to ja już wiedziałąbym co zrobić

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

u mnie, niestety, poćków nie ma a szkoda...jeszcze nie miałam okazji ich jeść a podobno bardzo smaczne...w lipcu wybieram się w Beskidy, może znajdę?

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Dzięki za miłe słowa, staram się

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

proponuję:
zupę z suszonych borowików ze...stokrotkami
https://gotujmy.pl/zupa-grzybowa-ze-stokrotkami-,przepisy,43262.html

podałam ją niedawno zaproszonym na obiad gościom i prawie padli z wrażenia
spróbujcie sami! super wrażenie gwarantowane!

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Ooo, napewno! Grzybięta z grzybniętą zawsze się dogada! Pozdrawiam i życzę udanych wypraw do lasu!