(:
Odp: Zabawa słowna w SKOJARZENIA
- Forum: Zabawa słowna w SKOJARZENIA
kowal - podkowa
Odp: NOWA ZABAWA
- Forum: NOWA ZABAWA
tyran-nasturcja
Odp: fanclub "rumowy" :)
- Forum: fanclub "rumowy" :)
Natalka pewnie wpadnie wieczorkiem z jakas szklana buteleczka
! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Pomocy ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Kochani kucharze i kuchareczki! Mam problem, duzy. Nie poddaje sie latwo, jezeli na czyms mi zalezy, a zalezy mi bardzo, bo apetyt stale rosnie...
Otóz, od 2 dni probuje zrobic ptysie - pierwsze w moim zyciu. Probowalam przedwczoraj, ciasto pieknie uroslo w piekarniku, po wyjeciu oklapnelo i zrobilo sie calkiem plaskie. Wyprobowalam wiec kolejny przepis, nastepnego dnia, czyli wczoraj...Ciacho roslo, pachnialo, cieszylo moje slepia, juz mialam nadzieje, ze tym razem bede rozkoszowac sie ptyskami, a tu bach... po wyjeciu zakalec (
(
( Nie odpuszcze tym ptysiom! Mam na nie chrapke, zrobilam juz mase, ale nijak nie moge sobie poradzic z klapnieciem ciasta
. Podam przepisy, z jakich korzystalam:
1. - 100ml wody,
- szklanka maki,
- kopiasta lyzka masla,
- 3 jaja,
- sol i cikier.
2. -szklanka maki,
- szklanka wody,
- pol kostki masla,
- 3 jaja,
- cukier i sol.
Zagotowalam wode, w ktorej rozpusciam tluszcz, cukier i sol, zjdelam z ognia, wrzucilam make, dobrze rozmieszalam, jezcze raz na palnik, mieszanie, do momentu, gdy ciacho zaczelo odstawac od scianek garnka. Po przestudzeniu wbijalam po jednym jajku. Przy pierwszym przepiscie, intensywnie ucieralam lyzka, przy drugim robilam to mikserem. Pieklam 1 - 30 min w 220, 2- 30 min w 200. Pieknie wyrosly, ale po wyjeciu z piekarnika, oklaply. Pieklam je na papierze do pieczenia... Moze powinny dluzej pobyc w piekarniku? W przepisie Glumandy, wyczytalam, ze najlepiej jest przekrajac, jak sa jeszcze gorace..
Ciasto jest smaczne, ale bardzo wilgotne i plaskie
Moi drodzy, prosze o porady, moze ktos odnajdzie przyczyne moich niepowodzen...
! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Pomocy ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Czyli do bardzo cieplej, ale nie za cieplej, by jaja sie nie sciely
! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Pomocy ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Przegladalam swoje zbiory przepisow kucharskich i ... w jednym z nich byla wzmianka na temat jajek, ktore trzeba wrzucac jedno za drugim, ale do goracej masy.. Moze to jest to! Moze powinnam je wbijac do goracej, a nie chlodnej! Tym razem sprobuje w ten sposob...Dzieki Pyzo!
! ! ! ! Pomocy ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
No wlasnie... tez zagladam przez szybke i ladnie sie wypieka, ale nie brazowieje i nie przypieka... a moze powinnam przedluzyc czas pieczenia do np 40 minut? BO jak po 30 min zagladam przez ta szybke, to ciacho pieknie wyrasta i wydaje sie byc perfekcyjne, no ale w srodku.. mokre.
Odp: Zakładanie ogrodu wokół nowego domu
Bardzo dobrze, ze zalozyles ten watek Nistety, nic Tobie nie doradze, ale.. chetnie podejze
Odp: ! ! ! ! ! ! ! ! Pomocy ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Pyzo, mysle, ze to mogl byc moj blad, nie zostawialm ptysiow aby doszly, tzn sie wysuszyly do konca... Bo balam sie,ze jak je zostawie, to wtedy moga mi opasc.. sama sie dziwie, dlaczego tak pomyslalam, ale.. sprobuje je suszyc dluzej, nie jestem pewna co do temperatury pieczenia, czy trzeba jakos ja zmniejszyc.. No i na ile je czasu je zostawic w tym piekarniku....? Dzieki za rade, jest zlota!
Odp: fanclub "rumowy" :)
- Forum: fanclub "rumowy" :)
Anulo, tez Tobie wspolczuje tych poremontowych porzadkow. Oj nie wierze, ze nie mialas dosyc balaganu w domu i pylu od farby ( o ile malowaliscie) Moj kolega z pracy, ktory wprowadzil sie do councilowskiego mieszkania, robi takie remonty, ze glowa mala! Burzy sciany, buduje jakies kolumny, zmienia okna... i tak juz od zeszlego roku z przerwami... Ale on tam sie cieszy, ze ma domek za pol darmo, w dodatku 2 lata temu dostal ( z bratem blizniakiem) ogromny dom w spadku po wuju, sprzedali posiadlosc i mowia, ze teraz do konca zycia nie musieliby pracowac - takim to dobrze, ale czy majac 57 lat, chcialoby sie siedziec w domu i zbijac baki? Mnie na pewno nie