Magda :)

Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

Megg napisał(a): a jak mam skontaktować się z Adminem
http://kolczu.ludzie.gotujmy.pl/profil,h0/

Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią

Wiem że był smaczny, wystarczy popatrzeć na przepis, ale szkoda go kroić, jest śliczny. Gratuluję talentu

Kocham_cukerky napisał(a): I jeszcze troszkę o wnętrzu.

Dolne piętro - tradycyjne angielskie ciasto czekoladowe - przepis:

-200 gram śmietany 18%
-szczypta soli
-400 gram czekolady deserowej
-2 łyżki kakao
-4 duże jajka - rozmiar L
-150 gram cukru
-2 łyżki mąki pszennej

śmietanę, kakao i sól rozpuszczamy na wolnym ogniu - dodajemy czekoladę i również rozpuszczamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ucieramy żółtka z cukrem - dodajemy do tego wystudzoną mieszankę czekoladową.
Powoli przekładamy to do białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem - przekładamy mieszankę. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut - najlepiej robić test patyczka.

Po upieczeniu studzimy ciasto.

teraz przygotowujemy tradycyjny angielski krem maślany. Krem ten jest bardzo popularny w kuchni angielskiej - stosuje się go głównie jako przełożenie do ciast. Ale stał się również niezastąpiony podczas dekorowania tortów w stylu angielskim - obsmarowuje się nim ciasto przed obłożeniem lukrem. Dzięki temu kremowi można rozłożyć lukier na torcie równo i mamy pewność, że nam lukier z ciasta nie spadnie.

Przepis jest prosty:

potrzebujemy

-kostkę dobrego PRAWDZIWEGO masła
-1 łyżka mleka
-szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie - ja dodałam, bo bardziej mi pasuje do ciasta czekoladowego)

Masło ubijamy razem z cukrem, mlekiem i kakao na puszystą masę. I gotowe :-)

Wcześniej upieczone ciasto przekroiłam na dwa równe okręgi. Przełożyłam ciasto częscia masy maślanej i posypałam garścią otrębów.

Pozostałą cześcią masy maślanej obsmarowałam ciasto - przygotowując w ten sposób na obłożenie lukrem.

Gotowe :-)

Ciasto smakuje pysznie jeśli gotowy kawałek oblejemy łyżką miodu......

Smacznego!



PIĘTRO górne - Red velvet - ulubione ciasto Buddiego valastro ;-) taki mój hołd

potrzebujemy

-250 gram miękkiego masła
-300 gram cukru
-laskę wanilii
-4 jajka - rozmiar L
-350 gram mąki pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-50 gram kakao
-1 szklanka maślanki
-1 łyżeczka czerwonego barwnika - ja używam w proszku można też użyć w płynie

Masło, cukier i miąższ z wanilii wkładamy do miski - miksujemy około 8 minut - aż masa będzie puszysta. Po kolei wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy.
Do osobnej miski wsypujemy mąke z sodą, solą i kakao. Mieszamy. Delikatnie dodajemy do tego wcześniej ubitą masą -łaczymy składniki. Dodajemy maślankę - bardzo delikatnie mieszamy.. na koniec dodajemy barwnik i mieszamy, aż zabarwi całą masę.
Przekładamy do blaszki nasmarowanej masęłm. Pieczemy okolo 50 minut w 160 stopniach. Oczywiście sprawdzamy patyczkiem "czy już".
Studzimy ciasto.

Teraz masa - przełożenie:

-500 ml schłodzonej śmietanki 36%
-1 szklanka cukru pudru
-400 gram serka mascarpone
-200 gram serka piladelphia


Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek - ważne, żeby serek też był schłodzony - jeśli temperatura śmietany i serka będzie się za bardzo różnić masa się zważy.
Mieszamy wszystko delikatnie - można zmiksować na wolnych obrotach.

Gotową masą przekładamy wcześniej upieczone ciasto.

Ja opcjonalnie dodaje czasami świeże truskawki - bo osobiście uwielbiam takie połączenie :-)


Smacznego!



Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią

kaluuu napisał(a): A oto moja wizja Wielkiej Brytanii
Przede wszystkim słynne, czerwone budki telefoniczne - chyba każdy je zna
Po drugie - korona, kojarzy mi się z Królową.
Zegarek oraz filiżanka herbaty z mlekiem - five o'clock!
No i na sam koniec znaczek pocztowy a na nim - gwardzista angielski
Skojarzenia trafne, dla mnie super

Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią

Cukiereczek13 napisał(a): Zapraszam wszystkich na filiżankę pysznej, angielskiej herbaty, tym razem w wersji do jedzenia, a nie do picia Nic tak nie kojarzy się z Wielką Brytanią jak herbata z mlekiem pijana popołudniu. Przygotowane przeze mnie specjalnie na konkurs ciasto odkryję przed Wami brytyjskie smaki skryte za jej barwami
WOW super )))))

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

Izabela Nowak-slonce napisał(a): https://gotujmy.pl/urozmaicona-kapusta-duszona-,przepisy,188060.html
https://gotujmy.pl/clafoutis-z-pieczarkami-i-pomidorem,przepisy,188108.html
Przykro mi lecz te przepisy nie kwalifikują się do kategorii promowanej.
W pierwszym przepisie użyłaś groszku konserwowego, w drugim jest tylko pomidor, nie ma innych warzyw.

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

Izabela Nowak-slonce napisał(a): u mnie przy dwóch przepisach też nie zostały dodane punkciki za warzywka
Proszę o nazwę potrawy lub link abym mogła sprawdzić

Odp: Odp: Odp: zdjęcie

Netka napisał(a): kołczu napisał(a): Bahusie Nie mam wpływu na Twoje kosmate myśli Swoją drogą skąd wiesz po co wchodziłem? Może chciałem po prostu zagrzać przemarznięte stopy?

Ha,ha,ha, takiej odpowiedzi pewnie Bahus się nie spodziewał, ha,ha,ha ,świetne

Netko, myślę że właśnie takiej odpowiedzi oczekiwał, kto zna Bahusa, ten zna jego żarty

Odp: Odp: Konkursy na Gotujmy


Swoja drogą przy konkursie „Słodki wypiek” zdjęcia dodają praktycznie tylko nowi użytkownicy. Może warto pokazać im, że „stara gwardia” też ma coś do powiedzenia? Zapewniam, że przy wyborze zwycięskiego zdjęcia przez przedstawicieli redakcji wszystkie zmienne będą brane pod uwagę...


[/quote]
Może warto pokazać im, że „stara gwardia” też ma coś do powiedzenia? ---podpisuje się pod tym zdaniem obiema rękami i nogami, do roboty dziewczyny