Słownik kulinarny

m

Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham)

Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham)
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham) jest to mąka otrzymana z niskiego przemiału ziaren pszenicy – rośliny uprawnej, pochodzącej z południowo-zachodniej Azji, a obecnie uprawianej na całym świecie, przede wszystkim w strefie klimatu umiarkowanego. Znana była już  9000 lat p.n.e. i niemalże już w tamtych czasach potrafiono z jej ziaren pozyskać surowiec – mąkę – z którego wypiekano placki chlebowe. Początkowo metody uzyskiwania mąki były z jednej strony bardzo proste, ale z drugiej wymagały czasu i mozolnej pracy człowieka. Z czasem technologie były ulepszane, a prawdziwy przełom nastąpił w XIX wieku. Obecnie mamy szeroką gamę mąk pszennych. Od bardzo delikatnych z wysokiego przemiału do grubo mielonych, ciemnych.

Właściwości

Mąka graham należy do mąk pełnoziarnistych. Charakteryzuje się  ciemną barwą i grubym stopniem przemiału. Jest delikatniejsza od klasycznej mąki razowej. Umieszczony na opakowaniu typ 1850 mówi nam o masie popiołu otrzymanego po spaleniu 100g. mąki w procentach. Dokładnie rzecz ujmując w przeliczeniu na kilogramy otrzymalibyśmy 1850g popiołu po spaleniu 100 kg mąki. Jest dobra informacja pod względem właściwości zdrowotnych tej mąki i zawartości w niej składników odżywczych.

Zawartość i działanie

Mąka graham zawiera skrobię, białko oraz bogactwo błonnika, minerałów i witamin. Zawiera też gluten, co niestety powoduje jej dyskwalifikację z menu osób chorych na celiakie. Otrzymane z niej wyroby są polecane osobom zagrożonym cukrzycą, poza tym doskonale regulują pracę jelit i pomagają w procesie ich oczyszczania.

Zastosowanie

Mąka graham jest przede wszystkim używana do pieczenia chleba i bułek. Czasami używana do sporządzania zakwasu. Coraz częściej dodaje się ją do ciasta naleśnikowego i pierogów.