Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Grahamki z maszyny do chleba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie ma lepszego śniadania niż świeżutka grahamka z prawdziwym masłem. Zrobienie grahamek w domu wcale nie jest skomplikowane.

Grahamki z maszyny do chleba Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grahamki z maszyny do chleba

 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki graham + trochę do posypania bułeczek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 7g suchych drożdży

 

  • Jajko i łyżka mleka do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Grahamki z maszyny do chleba
Do pojemnika na ciasto w maszynie do chleba wlewamy ciepłe mleko i ciepłą wodę. Dolewamy olej i miód. Wsypujemy cukier i sól, a następnie wszystkie mąki zmieszane ze sobą. Robimy małe wgłębienie w mące i wsypujemy tam suche drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania cista. Gotowe ciasto wyjmujemy z maszyny. Dzielimy na 8-10 równych części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym widelcem z łyżką mleka i posypujemy mąką graham. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 25 minut.
Grahamki z maszyny do chleba
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na części
Grahamki z maszyny do chleba
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki i zostawiamy do wyrośnięcia
Grahamki z maszyny do chleba
Bułeczki pieczemy do momentu aż ładnie się zarumienią

Tagi:

jajko jajka