Sposób przygotowania:
Bułeczki śmietnikowe
w misce wymieszałam przesianą mąkę luksusową, mąkę graham, słonecznik, sezam, mak, sól i cukier. Drożdże wsypałam do ciepłej wody, mieszałam aż się rozpuściły i zostawiłam na kilka minut aż się zaczęły pienić. Jogurt zmiksowałam z jajkiem i ciepłym masłem.Do suchych składników wlałam drożdże i jogurt z dodatkami, wymieszałam dobrze łyżką. Odstawiłam przykrytą ściereczką miskę w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie - choć nie bardzo widać żeby ciasto wyrosło - zagniotłam je leciutko podsypując mąką żeby nie przyklejało się do blatu i podzieliłam na 8 części. Z każdej uformowałam niedużą owalną bułeczkę i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczkę i zostawiłam na kolejną godzinkę. Gdy bułeczki podrosły nacięłam je bardzo ostrym nożem, posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piekłam ok. 25 minut. Ostudziłam na kratce.
Smakowita88
Pyza
marietta