Sposób przygotowania:
Chrupiące ciemne kulki
Do miski wsypujemy wszystkie mąki, otręby, sodę, sól i mieszamy dokładnie. Następnie wlewamy maslankę i mieszamy drewnianą łyżką tak długo jak damy radę :) gdy mieszanie będzie nam już sprawiało trudność, użyjmy do tego dłoni. Ugniatamy w ten sposób do momentu aż ciasto przestanie lepić się do palców (możemy wspomóc się dosypaniem odrobiny mąki żytniej bądź też zwykłej pszennej jeśli żytniej nie posiadamy,albo gdy będzie zbyt suche, możemy dolać nieco maślanki). Na obsypany białą mąką blat wykładamy ciasto i ugniatamy do uzyskania odpowiednio gładkiej masy a następnie formujemy z niego kulki wielkości zaciśniętej pięści i układamy je na blaszkę lekko posmarowaną oliwą i obsypaną mąką. Na każdej kulce bułecznej odciskamy ostrym nożem krzyżyk i oprószamy szczyptą mąki graham. Pieczemy bułeczki w rozgrzanym piekarniku najpierw w temperaturze 200 stopni przez jakieś 10 minut a następnie zmniejszamy do 180 i dopiekamy przez około pół godzinki doglądając co jakiś czas czy są dostatecznie przyrumienione :)
marietta
mala-madzia
Byłki a raczej bułeczki kuleczki hehe ;) dziękuję i polecam :)