mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Chrupiące ciemne kulki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczki są bardzo chrupiące dlatego nie polecałabym dodawanie do nich jakichkolwiek ziarenek, chyba że ktoś bardzo lubi ;)

Chrupiące ciemne kulki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chrupiące ciemne kulki

 

  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • 1,5 szklanki mąki graham
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych
  • pół łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 szklanki maślanki

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące ciemne kulki
Do miski wsypujemy wszystkie mąki, otręby, sodę, sól i mieszamy dokładnie. Następnie wlewamy maslankę i mieszamy drewnianą łyżką tak długo jak damy radę :) gdy mieszanie będzie nam już sprawiało trudność, użyjmy do tego dłoni. Ugniatamy w ten sposób do momentu aż ciasto przestanie lepić się do palców (możemy wspomóc się dosypaniem odrobiny mąki żytniej bądź też zwykłej pszennej jeśli żytniej nie posiadamy,albo gdy będzie zbyt suche, możemy dolać nieco maślanki). Na obsypany białą mąką blat wykładamy ciasto i ugniatamy do uzyskania odpowiednio gładkiej masy a następnie formujemy z niego kulki wielkości zaciśniętej pięści i układamy je na blaszkę lekko posmarowaną oliwą i obsypaną mąką. Na każdej kulce bułecznej odciskamy ostrym nożem krzyżyk i oprószamy szczyptą mąki graham. Pieczemy bułeczki w rozgrzanym piekarniku najpierw w temperaturze 200 stopni przez jakieś 10 minut a następnie zmniejszamy do 180 i dopiekamy przez około pół godzinki doglądając co jakiś czas czy są dostatecznie przyrumienione :)
Chrupiące ciemne kulki
W pierwszej kolejności mieszamy sypkie składniki.
Chrupiące ciemne kulki
Następnie wlewamy maślankę i wyrabiamy ciasto.
Chrupiące ciemne kulki
Kulki przed włożeniem do nagrzanego piekarnika.