gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Miętowa nalewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najlepsze orzeźwienie w gorące i upalne dni.

Miętowa nalewka

Składniki:

Miętowa nalewka

 

  • szk. świeżych liści mięty
  • 10 dag cukru 100ml wody
  • 1 litr wódki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Miętowa nalewka
Liście mięty myjemy i osuszamy, układamy w dużym słoju i zalewamy wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce na 10 dni. Następnie przegotowujemy wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Studzimy. Odcedzamy liście mięty a do nalewki wlewamy zimną wodę z cukrem.

Filtrujemy i zlewamy do butelek.