Sposób przygotowania:
BożonarodzeniówkaETAP 1
Większe bakalie, takie jak orzechy, czy daktyle przekrawamy.
ETAP 2
Pomarańcze kroimy w plastry.
ETAP 3
Do przygotowanego słoja układamy warstwy bakalii, a pomiędzy nie układamy plasterki pomarańczy. Dodajemy także cynamon i goździki.
ETAP 4
Cukier rozpuszczamy w około 1 szklance wódki, delikatnie ją podgrzewając. Alkoholu nie można zagotować! Po rozpuszczeniu studzimy go.
Przygotowanym alkoholem z cukrem oraz pozostałą wódką i spirytusem zalewamy zawartość słoja.
ETAP 5
Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na około 5-6 tygodni . W tym czasie wskazane jest zawartość słoja co jakiś czas zamieszać, na przykład przekręcając go.
Po 6 tygodniach bakalie odcedzamy. Powstały nalew filtrujemy, by uzyskać bardziej klarowną nalewkę. Nalewkę możemy już kosztować lub pozwolić jej dojrzeć jeszcze przez kilka tygodni:).
lukrowanepierniczki