kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Aromatyczny, rozgrzewający grzaniec to świetny pomysł na zimowe wieczory. Najlepiej przyrządzić go samemu, gdyż eksperymentując z przyprawami korzennymi, a także owocami i nalewkami możemy stworzyć swój ulubiony smak.

Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką

Składniki:

Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką

podstawowe

  • 0,75l wina czerwonego (półwytrawne lub półsłodkie wg gustu)
  • 100ml wiśniówki (opcjonalnie żubrówki)
  • laska cynamonu
  • ½ laski wanilii
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1-2 anyże gwieździste
  • 2 plasterki pomarańczy + do serwowania

Sposób przygotowania:

Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką
Wino, wiśniówkę i wszystkie przyprawy włożyć do garnka, podgrzewać na umiarkowanym ogniu do około 70-80 stopni. Nie zagotowywać gdyż utracimy z napoju aromat jak i procenty.

Gotować na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Przelać przez sitko do kieliszków, podawać z plasterkami świeżej pomarańczy.