Sposób przygotowania:
Miętówka cioci Eli
Babcia robi likier kawowy, a ciocia nalewkę miętową. Przepis też musiałam od niej wziąć :) Gdy mięta na ogródku mi podrośnie to zrobią także tą nalewkę. Nalewka miętowa idelanie nadaje się na trawienie, ból brzucha, a nawet kaca ;)
Obrywamy liście z łodyg i zasypujemy je cukrem i zalewamy spirytusem na 3 doby. Po trzech dobach przesączamy, wyciskając przez gazę spirytus z liści mięty (sami zobaczycie ile jeszcze wyleci). Do takiej nalewki dolewamy wodę i już możemy sobie nalać pierwszy kieliszek :)
Obrywamy liście z łodyg i zasypujemy je cukrem i zalewamy spirytusem na 3 doby. Po trzech dobach przesączamy, wyciskając przez gazę spirytus z liści mięty (sami zobaczycie ile jeszcze wyleci). Do takiej nalewki dolewamy wodę i już możemy sobie nalać pierwszy kieliszek :)