Nalewka agrestowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Agrest obrać z szypułek, umyć, włożyć do dużego słoja i wlać spirytus. Słój obwiązać płótnem i pozostawić na pół roku. Następnie p

Nalewka agrestowa

Składniki:

Nalewka agrestowa

 

  • 4 kg agrestu

  • 3 l spirytusu

  • 1 szklanka cukru

  • kilka rodzynek

Sposób przygotowania:

Nalewka agrestowa
Agrest obrać z szypułek, umyć, włożyć do dużego słoja i wlać spirytus. Słój obwiązać płótnem i pozostawić na pół roku. Następnie przecedzić spirytus przez płótno, zlać do butelek, wsypując do każdej butelki 2 łyżeczki cukru i jedną dużą rodzynkę, zakorkować i postawić na parę miesięcy w chłodnym miejscu, po tym czasie będzie gotowa do spożycia.