Agrest – jest owocem pochodzenia europejskiego spokrewnionym z owocem porzeczki. W stanie dzikim występuje również w Azji i Afryce. W Polsce należy do roślin uprawnych. Jest kolczastym krzewem osiągającym do dwóch metrów wysokości. Najlepiej rośnie i owocuje na glebach żyznych, bogatych w próchnicę i spulchnionych.
Owoce to jagody barwy zielonej, żółtej lub czerwonej o gładkiej, błyszczącej skórce, bądź też pokrytej gruczołowatymi włoskami. Charakteryzują się słodkim smakiem i są bardzo zdrowe. Jeżeli owoce są kwaśne oznacza to, że nie osiągnęły dojrzałości.
Zawartość
Agrest zawiera dużą ilość witaminy C wspierającą odporność naszego organizmu, obecna jest również witamina A. Obie te witaminy są określane jako antyoksydanty, które usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu i zapobiegają licznym chorobom. Obfituje również w witaminy z grupy B i P, które wspomagają metabolizm organizmu człowieka. Dzięki zawartości kwasów organicznych i błonnika wspiera pracę układu pokarmowego. Obecne są w nim również minerały tj. magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, wapń dzięki czemu wspiera rozwój układu kostnego, mięśniowego i zapobiega anemii. Dzięki pektynom pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie.
Działanie
Wyostrza myślenie, wzmacnia wątrobę i płuca, redukuje kwasowość, zwiększa płodność. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego. Jest dobry dla skóry i pracy oczu. Polecany osobom cierpiącym na artretyzm, gdyż usuwa kwas moczowy. Reguluje pracę układu pokarmowego (świeże owoce zapobiegają zaparciom, a suszone działają przeczyszczająco). Lecznicze nalewki z agrestu polecane są osobom starszym, o zmniejszonej odporności, a także mającym kontakt z promieniotwórczymi materiałami. Owoc ten znalazł też zastosowanie w kosmetologii i jest składnikiem kremów i maseczek.
Zastosowanie
Owoc ten można spożywać na surowo. Wykorzystywany jest do produkcji dżemów, konfitur, kompotów, kremów, budyniów, kisielów, galaretek, szarlotek, soków, win i nalewek.
Owoce to jagody barwy zielonej, żółtej lub czerwonej o gładkiej, błyszczącej skórce, bądź też pokrytej gruczołowatymi włoskami. Charakteryzują się słodkim smakiem i są bardzo zdrowe. Jeżeli owoce są kwaśne oznacza to, że nie osiągnęły dojrzałości.
Zawartość
Agrest zawiera dużą ilość witaminy C wspierającą odporność naszego organizmu, obecna jest również witamina A. Obie te witaminy są określane jako antyoksydanty, które usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu i zapobiegają licznym chorobom. Obfituje również w witaminy z grupy B i P, które wspomagają metabolizm organizmu człowieka. Dzięki zawartości kwasów organicznych i błonnika wspiera pracę układu pokarmowego. Obecne są w nim również minerały tj. magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, wapń dzięki czemu wspiera rozwój układu kostnego, mięśniowego i zapobiega anemii. Dzięki pektynom pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie.
Działanie
Wyostrza myślenie, wzmacnia wątrobę i płuca, redukuje kwasowość, zwiększa płodność. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego. Jest dobry dla skóry i pracy oczu. Polecany osobom cierpiącym na artretyzm, gdyż usuwa kwas moczowy. Reguluje pracę układu pokarmowego (świeże owoce zapobiegają zaparciom, a suszone działają przeczyszczająco). Lecznicze nalewki z agrestu polecane są osobom starszym, o zmniejszonej odporności, a także mającym kontakt z promieniotwórczymi materiałami. Owoc ten znalazł też zastosowanie w kosmetologii i jest składnikiem kremów i maseczek.
Zastosowanie
Owoc ten można spożywać na surowo. Wykorzystywany jest do produkcji dżemów, konfitur, kompotów, kremów, budyniów, kisielów, galaretek, szarlotek, soków, win i nalewek.