aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Nalewka porzeczkowa 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny likier z czerwonych porzeczek

Nalewka porzeczkowa  2

Składniki:

Nalewka porzeczkowa 2

 

  • 300 g czerwonych porzeczek,
  • 200 g brązowego cukru (u mnie 150 g białego cukru),
  • 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej,
  • 200 ml grenadiny,
  • 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%)

Sposób przygotowania:

Nalewka porzeczkowa 2
Przepis zaczerpnięty z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild z moimi modyfikacjami. Porzeczki obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Dodajemy resztę składników: grenadinę, wódkę oraz aromat skórki pomarańczowej. Potrząsamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni (ja odstawiłam na 2 tygodnie). Przez pierwsze dni potrząsamy, by rozpuścił nam się cukier. Nalewkę można przecedzić, ja jednak wolę wersję z owocami:)