Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Nalewka truskawkowa Danusi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepsza domowa naleweczka truskawkowa

Nalewka truskawkowa Danusi

Składniki:

Nalewka truskawkowa Danusi

 

  • truskawki -1,5 kg
  • cukier -50 dag cukru
  • wódka -1 l
  • spirytus -0,5 l

Sposób przygotowania:

Nalewka truskawkowa Danusi
Dojrzałe truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Truskawki wsypać do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem, odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsać słojem. Po 2 tygodniach należy zlać nalew z truskawek, a truskawki zasypać cukrem,. Słój szczelnie zamknąć odstawić na słońce do całkowitego rozpuszczenia cukru, wstrząsając słojem. Truskawki przecedzić przez sito, aby odciekł sok z truskawek. Sok truskawkowy połączyć z nalewem, przelać przez gazę i rozlać do butelek. Nalewka nadaje się do picia po pół roku.