Sposób przygotowania:
Nalewka wiśniowa wg Krasna
Owoce drylujemy (1kg dotyczy już wypestkowanych owoców) i pozostawiamy ok 10% pestek. Owoce wraz z pestkami wrzucamy do zakręcanego słoja. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 5-7 dni.Kiedy owoce puszczą sok, po ok. tygodniu zalewamy owoce spirytusem. Ten gotowy nie wymaga rozrabiania. Odstawiamy zakręcony słój na kolejny tydzień. Po tym czasie odcedzamy owoce przez sito i gazę lub pieluszkę tetrową (łatwiej jest dobrze wycisnąć sok z owoców - nic się nie zmarnuje :)). Następnie przelewamy nalewkę do butelek (ja wybieram 0,5 lub 1 l) i dobrze opisujemy. Odstawiamy na minimum 3 miesiące, choć im dłużej postoi tym lepiej.
mela25
Krasna
Hmmm nie wiem czy jestem ślepa, ale nie widzę :( oczywiście z wiśni choć i malinową mam już za sobą i chętnie podzielę się przepisem :)