Olej z pestek dyni jest olejem roślinnym uzyskanym – jak sama nazwa mówi – z pestek dyni. Pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej oraz z Syrii. Charakteryzuje się ciemnozieloną barwą – jest jednym z najciemniejszych olei oraz łagodnym, lekko orzechowym smakiem. Należy do grupy olejów nieschnących, może być przechowywany do 3 miesięcy w szczelnie zamkniętym, najlepiej ciemnym naczyniu, w temperaturze poniżej 20 stopni. Podczas przechowywania w lodówce tężeje, co zanika w temperaturze pokojowej. Nie nadaje się do smażenia – podczas tego procesu straciłby większość swoich cennych właściwości. Podawany jest przede wszystkim na zimno.
Zawartość
Olej z pestek dyni zawiera przede wszystkim tłuszcze. W jego skład w chodzą nasycone kwasy tłuszczowe – ok. 18,8%, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe – 47,8% i jednonienasycone kwasy tłuszczowe -33,4%. Poza tym zawiera duże ilości witamin: E, B1, B2, B6, A, C i D oraz potas, selen i cynk. Znajdziemy w nim fitosterole, które są silnymi antyoksydantami. Zieloną barwę zawdzięcza wysokie zawartości barwników chlorofilowych.
Działanie
Olej z pestek dyni stosowany jest przede wszystkim w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Zawarte w nim związki uszkadzają układ nerwowy pasożytów co powoduje szybkie usunięcie ich z organizmu. Tak więc jego spożywanie stanowi doskonałą profilaktykę w walce z tymi niebezpiecznymi intruzami ludzkiego ciała. Poza tym udowodniono korzystne działanie w przypadku łagodnego przerostu prostaty. Wszystko za sprawą fitosteroli, które działają podobnie jak hormony płciowe, przez co normalizują procesy oddawania moczu, czy zaburzenia potencji. Polecany jest w przypadku zapalenia układu moczowego, infekcji górnych dróg oddechowych oraz przy alergiach. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku długotrwałego spożywania oleju z pestek dyni warto do diety wprowadzić składniki bogate w kwasy omega 3, w celu zachowania odpowiedniej proporcji w stosunku do kwasów omega 6, w które ten olej obfituje.
Zastosowanie
Olej z pestek dyni wykorzystywany jest w kosmetyce do masażów, przeciwdziałanie rozstępom i wszelkim zabiegom w celu uelastycznieniu i ujędrnieniu skóry. Natomiast w kuchni stanowi świetny dodatek do surówek, sałatek, deserów, chleba, warzyw i serów.
Zawartość
Olej z pestek dyni zawiera przede wszystkim tłuszcze. W jego skład w chodzą nasycone kwasy tłuszczowe – ok. 18,8%, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe – 47,8% i jednonienasycone kwasy tłuszczowe -33,4%. Poza tym zawiera duże ilości witamin: E, B1, B2, B6, A, C i D oraz potas, selen i cynk. Znajdziemy w nim fitosterole, które są silnymi antyoksydantami. Zieloną barwę zawdzięcza wysokie zawartości barwników chlorofilowych.
Działanie
Olej z pestek dyni stosowany jest przede wszystkim w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego. Zawarte w nim związki uszkadzają układ nerwowy pasożytów co powoduje szybkie usunięcie ich z organizmu. Tak więc jego spożywanie stanowi doskonałą profilaktykę w walce z tymi niebezpiecznymi intruzami ludzkiego ciała. Poza tym udowodniono korzystne działanie w przypadku łagodnego przerostu prostaty. Wszystko za sprawą fitosteroli, które działają podobnie jak hormony płciowe, przez co normalizują procesy oddawania moczu, czy zaburzenia potencji. Polecany jest w przypadku zapalenia układu moczowego, infekcji górnych dróg oddechowych oraz przy alergiach. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku długotrwałego spożywania oleju z pestek dyni warto do diety wprowadzić składniki bogate w kwasy omega 3, w celu zachowania odpowiedniej proporcji w stosunku do kwasów omega 6, w które ten olej obfituje.
Zastosowanie
Olej z pestek dyni wykorzystywany jest w kosmetyce do masażów, przeciwdziałanie rozstępom i wszelkim zabiegom w celu uelastycznieniu i ujędrnieniu skóry. Natomiast w kuchni stanowi świetny dodatek do surówek, sałatek, deserów, chleba, warzyw i serów.