Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Matiasy w oleju z pestek dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dosyć drogie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne śledzie w oleju z pestek dyni.

Matiasy w oleju z pestek dyni

Składniki:

Matiasy w oleju z pestek dyni

 

  • 10 ładnych matiasów

 

  • 3 średnie cebule

 

 

 

  • 80 ml białego octu winnego

 

  • 2 łyżeczki drobnego cukru (ale nie pudru)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Matiasy w oleju z pestek dyni
Matiasy płuczemy, zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 4-5 godzin, odcedzamy. Śledzie kroimy w 2,5- 3 cm kawałki. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie talarki. Do oleju rzepakowego dodajemy olej z pestek dyni, ocet winny i cukier. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.W słoiku o pojemności 1,5 litra (lub w mniejszych słoikach) układamy na zmianę wartstwę śledzi oraz cebuli. Wkładamy liście laurowe oraz ziele angielskie.Zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny (a najlepiej 3 dni).

Tagi:

dynia