Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Przecier z malin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały do deserów przecier z malin.

Przecier z malin Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przecier z malin

 

  • ok. 1 kg świeżych malin
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Przecier z malin
Maliny dokładnie oczyścić i przejrzeć, czy nie mają robaków. Maliny przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Maliny z cukrem zagotować, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane maliny odsączyć (sok wykorzystać inaczej). Pulpę malinową przetrzeć przez gęste sito. Gdyby przecier wyszedł zbyt gęsty, dodać do niego trochę odsączonego soku i wymieszać. Gotowym przecierem polewać desery, np. lody.
Przecier z malin
Dokładnie oczyszczone świeże dojrzałe maliny.
Przecier z malin
Maliny przełożone do garnka i zasypane cukrem.
Przecier z malin
Zagotowane wymieszane z cukrem dojrzałe maliny.
Przecier z malin
Odsączona z soku pulpa malinowa przecierana przez sito.