Kto z nas nie zna słynnego orzechowca? To właśnie orzechy włoskie są sekretem tego wyśmienitego ciasta. Przekładane masą orzechową, śmietankową i czekoladową niemalże rozpływa się w ustach. Orzechy włoskie są jednymi z najchętniej wykorzystywanych orzechów do słodkich dań. Często mieszane są razem z kruszonką i w takiej formie wieńczą niejedno ciasto.
Orzechy włoskie nadają się idealnie do sałatek z wyrazistymi serami lub owocami. Nadadzą również wyjątkowego smaku grillowanym warzywom i mięsnym potrawką. Lubią towarzystwo kasz oraz idealnie komponują się z jogurtami pod postacią dipów.
Cudowne orzechy włoskie wychwalane były już przez Rzymian i Greków. Zapewne spowodowane to było nie tylko ich wspaniałym smakiem, ale również cennymi składnikami odżywczymi. Orzechy włoskie są najlepszym źródłem antyoksydantów. Zawierają też białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Ich spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2 i nowotworów. Polecane są również osobą nie tolerującym glutenu i laktozy.
Jeśli już kupiliście garść tych zdrowych orzechów, koniecznie wypróbujcie któryś z zamieszczonych na naszej stronie przepisów. Jeśli zaś sami macie pomysł na niezwykłe danie, podzielcie się nim z nami!