Przyprawy

Przyprawy

Przyprawy stanowią składnik, który dodaje się w niewielkiej ilości do dania, tak by poprawić jego walory smakowe, zapachowe oraz wizualne. Przyprawy dzielą się na te pochodzenia roślinnego (ziołowe, warzywne, korzenne) oraz inne, do których zaliczają się: cukier, ocet, sól, sos sojowy. Przyprawiane są wszystkie potrawy mięsne oraz wegetariańskie, owoce, warzywa, surówki, sałatki, desery, napoje. Z przypraw można zrobić marynatę, dip lub sos.

Ryby

Ryby

Ryby można przygotować na różne sposoby: gotować w całości, zapiec lub usmażyć (obtoczone w bułce tartej i mące lub bez panierki). Najpopularniejszymi rybami w Polsce są dorsze, mintaje, sole, morszczuki oraz pstrągi. Na wigilijnym stole zamiast karpia coraz częściej pojawia się panga. Popularne są rybne nuggetsy podawane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Ryby często kropi się cytryną, aby miały wyraźniejszy smak.

Warzywa

Warzywa

Najbardziej popularnym składnikiem polskiej kuchni są ziemniaki. To warzywa bulwiaste z dużą zawartością skrobi. Marchewka, seler, buraki i rzodkiewka należą do warzyw korzeniowych, których jadalną częścią jest tylko korzeń. Rukolę, sałatę, szpinak czy cykorię można użyć do różnego rodzaju sałatek warzywnych, mięsnych i makaronowych. Do warzyw strączkowych zalicza się: bób, fasolę, ciecierzycę, groch oraz soczewicę. Warzywa można gotować, grillować, piec i smażyć. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, przekąsek, sałatek oraz zup.

Znaleźliśmy 40091 przepisów w kategorii Składniki

Bułki twarogowe

Bułki twarogowe

Zgobisz Zgobisz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: