Sposób przygotowania:
Serduszkowy piegusek
Mleko zagotować z margaryną i makiem mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie połączyć jeszcze z ciepłą masą makową. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Dodać bakalie obtoczone w mące oraz posiekane orzechy włoskie, na koniec dodać ubitą pianę z białek delikatnie, lekko wymieszać.
Masę przełożyć do foremki w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, brzeg dookoła serca obsypać posiekanymi orzechami włoskim.
Smacznego.
Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia
Masę przełożyć do foremki w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, brzeg dookoła serca obsypać posiekanymi orzechami włoskim.
Smacznego.
Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia