Zapiekankę makaronową, jak sama nazwa wskazuje, wykonuje się w pierwszej kolejności z makaronu. Wybierać możemy spośród szerokiej gamy klusek, od wstążeczek i penne, po kolanka a nawet spaghetti! Głównym składnikiem zapiekanki jest ser i śmietana albo śmietanka. Stanowią one podstawę sosu, który nadaje naszej potrawie aksamitnego smaku.

Jeśli lubicie warzywa, to zapiekanka makaronowa idealnie się dla nich nada. Dodanie kukurydzy, papryki, brokułów albo kalafiora wzbogaci danie o cenne wartości odżywcze. Dla tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie życia, proponujemy zapiekanki z mięsem mielonym lub kurczakiem. Na pewno przypadną wam do gustu.

Ostatnią zaletą zapiekanek makaronowych jest z pewnością to, że można je zrobić niemal z niczego. Otwórzcie lodówkę, wyjmijcie wszystkie resztki i wrzućcie je do zapiekanki. Zobaczycie, że nie pożałujecie. Makaronowa zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło od razu po upieczeniu!

Zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami

Brokuły to warzywa, z których możemy przygotować wiele pysznych dań. Świeże lub mrożone zapieczone z makaronem brokuły pod beszamelowym lub śmietanowym sosem to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Zapiekanka makaronowa z brokułami to danie, które wspaniale smakuje zarówno z warzywnymi jaki i mięsnymi dodatkami. Jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia, a składniki do jej przygotowania kupimy w każdym sklepie.

Zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to proste do przygotowania danie, które możemy podać na obiad lub kolację. Z pomocą paru składników przygotujemy smaczną i niedrogą zapiekankę z kurczakiem. Do zapiekanki najlepiej użyć piersi z kurczaka oraz makaronu penne, fusilli lub farfalle. Danie można urozmaicić dodając m.in. warzywa - brokuły, szpinak, paprykę, pieczarki i kukurydzę. Całość koniecznie dla smaku należy posypać startym żółtym serem.

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to sycące i pożywne danie. Mięso mielone drobiowe, wołowe, wieprzowe lub cielęce do zapiekanki pasuje idealnie. Składniki oprócz makaronu i mięsa, które najlepiej urozmaicą zapiekankę makaronową to warzywa, pieczarki, ser oraz sos pomidorowy. To danie proste i szybkie do przygotowania, więc na obiad lub kolację dla całej rodziny zapiekanka z mięsa mielonego to propozycja idealna.

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa z warzywami pomimo, że nie ma w niej mięsa jest sycącym i pożywnym daniem. Do jej przygotowania wystarczy nam ulubiony makaron oraz warzywa – papryka, brokuły, pomidory, cukinia, bakłażan. Całość zapieczone pod serową pierzynką lub sosem pomidorowym smakuje wyśmienicie. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie zapiekanki makaronowej z warzywami warto dodać do niej mięsny dodatek w postaci kurczaka lub mięsa mielonego. W tej wersji także będzie smakowała dobrze.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to danie idealne na szybki obiadu lub kolację. Przygotujemy w parę chwil. Składnikami podstawowymi zapiekanki są pieczarki i makaron. Danie możemy urozmaicić dodatkami takimi jak ser żółty, parmezan, mozzarella lub boczek, kiełbasa oraz warzywa i sos beszamelowy. Pieczarki do zapiekanki najlepiej wcześniej podsmażyć, aż odparuje z nich większość wody. Do dania pasuje każdy krótki makaron – penne lub rigatoni.

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą to sycące i smaczne danie, które przygotujemy w parę chwil. Do dania potrzebujemy tylko paru składników – kiełbasę, makaron oraz opcjonalnie dodatki takie jak ser, pieczarki lub warzywa. Całość najlepiej smakuje zapieczona pod żółtym serem. Do makaronowej zapiekanki z powodzeniem możemy dodać białą kiełbasę, która również w zapiekance będzie smakowała wyśmienicie.