Każdy z nas czasem nie ma ochoty na gotowanie, choć z drugiej strony chciałoby się zjeść coś niebanalnego i pożywnego. W takiej sytuacji najlepiej skusić się na różnego rodzaju zapiekanki makaronowe - do ich przygotowania można wykorzystać praktycznie... wszystko!
Prosta zapiekanka makaronowa
Wbrew pozorom przygotowanie zapiekanki nie musi zajmować całego dnia. Wystarczy kilka składników, by wyczarować wspaniałe danie!
1. Przygotuj: 0,5 kg makaronu, 1 jajko, 0,5 opakowania śmietany 18%, kilka plasterków szynki lub mięso z wczorajszego obiadu (smażone, pieczone, gotowane – obojętnie!), 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz oraz warzywa (wybierz takie, które masz pod ręką, np. cebulę, brokuła, kalafiora, fasolkę szparagową, paprykę). Jeśli chcesz, dodaj także pieczarki. Nie zapomnij o serze do posypania!
2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i go zahartuj.
3. Szynkę (mięso) oraz wszystkie warzywa pokrój według własnych preferencji i wrzuć do makaronu.
4. W salaterce rozkłóć jajko, dodaj do niego śmietanę oraz przyprawy. Gotowym sosem polej pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.
5. Bazę do zapiekanki przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
6. Całość zapiekaj w 200 st. C przez 30-40 minut (ostatnie 10 minut bez przykrywki, by ser się rozpuścił i zarumienił).
7. Zapiekankę serwuj na ciepło, ozdabiając zieleniną (pietruszką, szczypiorkiem, etc.). Smacznego!
Ważne: Ilość warzyw oraz sosu możesz dostosowywać do własnych preferencji – jeśli lubisz bardzo wilgotne zapiekanki, bez problemu możesz podwoić objętość sosu.
Fot. Fotolia
Jaki makaron wybrać do zapiekanki?
Choć logika podpowiada, że spaghetti nie za bardzo nadaje się do tego typu dań, to nie zawsze jest to takie oczywiste. Najczęściej wykorzystujemy makaron świderki (którego rodzajów jest multum i warto je przetestować) lub rurki (zwane też piórkami), jednak nie są one jedynymi, które świetnie sprawdzą się do zapiekanek.
Jeśli posiadasz dzieci, zadbaj o to, by cała kompozycja była atrakcyjna wizualnie. Jak? Wystarczy, że zamiast rurek sięgniesz po makaron w kształcie literek, zwierzątek lub kokardek. Dobrą opcją są także kolanka, muszelki, tortellini czy też gwiazdki. Nie można zapomnieć o płatach lazanii, dzięki którym można stworzyć wyjątkową włoską zapiekankę.
Ciekawy efekt można uzyskać przy pomocy dużych cannelloni, które można postawić pionowo i nadziać odpowiednim farszem. Jakich makaronów nie używać? Kiepskim pomysłem będą: tagliatelle, nitki czy gniazdka. Te odmiany lepiej zostawić do polewania sosem na talerzu, ponieważ w zapiekance stracą swój kształt i całość będzie się rozlatywała.
Jak przygotować makaron do zapiekanki?
W zależności od typu makaronu, można wybrać jedną z dwóch dróg: ugotować (lub podgotować) przed dodaniem do zapiekanki lub wykorzystać surowy - drugi sposób dotyczy prawie wyłącznie makaronu do lazanii. Dzięki formie cienkich płatów nasiąka on równomiernie sosem w trakcie pieczenia, stając się al dente.
W przypadku pozostałych odmian lepiej nie ryzykować – wrzucanie surowych świderków może skończyć się tym, że warzywa będą upieczone a makaron twardy, przez co danie będzie nadawało się wyłącznie do kosza. W przypadku drobnych rodzajów wystarczy je podgotować przez kilka minut przed wrzuceniem ich do zapiekanki. Grube makarony należy zwyczajnie ugotować, tak jakbyśmy je chcieli wykorzystać do tradycyjnych dań z sosem.
Fot. Fotolia
Co dodać do zapiekanki makaronowej?
Nie samym makaronem człowiek żyje – w przypadku zapiekanek warto zadbać także o pozostałe składniki. Od czego zacząć? Cóż, jest to idealne danie do „przemycania” warzyw dzieciom. Dlaczego? Bo odpowiednio dobrane tworzą kolorową kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu maluchom. Jakie jarzyny można zatem dorzucić do makaronu? Doskonale sprawdzą się twarde warzywa typu kalafior, brokuł, marchewka, pietruszka, burak czy seler.
Również wszelkie warzywa strączkowe powinny się świetnie komponować: wypróbuj zapiekankę z bobem, fasolką szparagową, fasolą Jaś czy grochem. Bez obaw wykorzystuj cebulę i pora – praktycznie pasują do wszystkiego. Ciekawą opcją wydają się także mięsiste warzywa typu pomidor, cukinia, papryka czy bakłażan. Oprócz warzyw możesz sięgać po każdy rodzaj mięsa, ryb i owoców morza – świetnie będzie smakować zarówno kurczak, jak też kalmar.
Pamiętaj o sosie, który scali zapiekankę – najłatwiej go przygotujesz ze śmietany i jajka, możesz jednak do tego celu wykorzystać też przecier pomidorowy. Na koniec ser – możesz tu wykorzystać zarówno zwykłą goudę, jak też sery pleśniowe czy mozzarellę. Tak naprawdę masz całkowicie wolną rękę!
Często przygotowujecie zapiekanki z makaronem? W jakich wersjach lubicie je najbardziej? Które dodatki wykorzystujecie najczęściej? Czekamy na Wasze przepisy, które nagrodzimy wirtualami!
Prosta zapiekanka makaronowa
Wbrew pozorom przygotowanie zapiekanki nie musi zajmować całego dnia. Wystarczy kilka składników, by wyczarować wspaniałe danie!
1. Przygotuj: 0,5 kg makaronu, 1 jajko, 0,5 opakowania śmietany 18%, kilka plasterków szynki lub mięso z wczorajszego obiadu (smażone, pieczone, gotowane – obojętnie!), 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz oraz warzywa (wybierz takie, które masz pod ręką, np. cebulę, brokuła, kalafiora, fasolkę szparagową, paprykę). Jeśli chcesz, dodaj także pieczarki. Nie zapomnij o serze do posypania!
2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i go zahartuj.
3. Szynkę (mięso) oraz wszystkie warzywa pokrój według własnych preferencji i wrzuć do makaronu.
4. W salaterce rozkłóć jajko, dodaj do niego śmietanę oraz przyprawy. Gotowym sosem polej pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj.
5. Bazę do zapiekanki przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
6. Całość zapiekaj w 200 st. C przez 30-40 minut (ostatnie 10 minut bez przykrywki, by ser się rozpuścił i zarumienił).
7. Zapiekankę serwuj na ciepło, ozdabiając zieleniną (pietruszką, szczypiorkiem, etc.). Smacznego!
Ważne: Ilość warzyw oraz sosu możesz dostosowywać do własnych preferencji – jeśli lubisz bardzo wilgotne zapiekanki, bez problemu możesz podwoić objętość sosu.
Fot. Fotolia
Jaki makaron wybrać do zapiekanki?
Choć logika podpowiada, że spaghetti nie za bardzo nadaje się do tego typu dań, to nie zawsze jest to takie oczywiste. Najczęściej wykorzystujemy makaron świderki (którego rodzajów jest multum i warto je przetestować) lub rurki (zwane też piórkami), jednak nie są one jedynymi, które świetnie sprawdzą się do zapiekanek.
Jeśli posiadasz dzieci, zadbaj o to, by cała kompozycja była atrakcyjna wizualnie. Jak? Wystarczy, że zamiast rurek sięgniesz po makaron w kształcie literek, zwierzątek lub kokardek. Dobrą opcją są także kolanka, muszelki, tortellini czy też gwiazdki. Nie można zapomnieć o płatach lazanii, dzięki którym można stworzyć wyjątkową włoską zapiekankę.
Ciekawy efekt można uzyskać przy pomocy dużych cannelloni, które można postawić pionowo i nadziać odpowiednim farszem. Jakich makaronów nie używać? Kiepskim pomysłem będą: tagliatelle, nitki czy gniazdka. Te odmiany lepiej zostawić do polewania sosem na talerzu, ponieważ w zapiekance stracą swój kształt i całość będzie się rozlatywała.
Jak przygotować makaron do zapiekanki?
W zależności od typu makaronu, można wybrać jedną z dwóch dróg: ugotować (lub podgotować) przed dodaniem do zapiekanki lub wykorzystać surowy - drugi sposób dotyczy prawie wyłącznie makaronu do lazanii. Dzięki formie cienkich płatów nasiąka on równomiernie sosem w trakcie pieczenia, stając się al dente.
W przypadku pozostałych odmian lepiej nie ryzykować – wrzucanie surowych świderków może skończyć się tym, że warzywa będą upieczone a makaron twardy, przez co danie będzie nadawało się wyłącznie do kosza. W przypadku drobnych rodzajów wystarczy je podgotować przez kilka minut przed wrzuceniem ich do zapiekanki. Grube makarony należy zwyczajnie ugotować, tak jakbyśmy je chcieli wykorzystać do tradycyjnych dań z sosem.
Fot. Fotolia
Co dodać do zapiekanki makaronowej?
Nie samym makaronem człowiek żyje – w przypadku zapiekanek warto zadbać także o pozostałe składniki. Od czego zacząć? Cóż, jest to idealne danie do „przemycania” warzyw dzieciom. Dlaczego? Bo odpowiednio dobrane tworzą kolorową kompozycję, która z pewnością przypadnie do gustu maluchom. Jakie jarzyny można zatem dorzucić do makaronu? Doskonale sprawdzą się twarde warzywa typu kalafior, brokuł, marchewka, pietruszka, burak czy seler.
Również wszelkie warzywa strączkowe powinny się świetnie komponować: wypróbuj zapiekankę z bobem, fasolką szparagową, fasolą Jaś czy grochem. Bez obaw wykorzystuj cebulę i pora – praktycznie pasują do wszystkiego. Ciekawą opcją wydają się także mięsiste warzywa typu pomidor, cukinia, papryka czy bakłażan. Oprócz warzyw możesz sięgać po każdy rodzaj mięsa, ryb i owoców morza – świetnie będzie smakować zarówno kurczak, jak też kalmar.
Pamiętaj o sosie, który scali zapiekankę – najłatwiej go przygotujesz ze śmietany i jajka, możesz jednak do tego celu wykorzystać też przecier pomidorowy. Na koniec ser – możesz tu wykorzystać zarówno zwykłą goudę, jak też sery pleśniowe czy mozzarellę. Tak naprawdę masz całkowicie wolną rękę!
Często przygotowujecie zapiekanki z makaronem? W jakich wersjach lubicie je najbardziej? Które dodatki wykorzystujecie najczęściej? Czekamy na Wasze przepisy, które nagrodzimy wirtualami!
SylaUla