czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Zapiekanka makaronowa z indykiem i krewe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mniam....

Zapiekanka makaronowa z indykiem i krewe

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z indykiem i krewe

 

  • 300 g makaronu penne
  • 1 kostka Rosołu z kury
  • 200 g indyka
  • 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 2,5cm imbiru
  • 200 g śmietany gęstej 36%
  • 200 g ementalera

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z indykiem i krewe
W rondelku gotuje 0,5 litra wody, dodaj kostkę Rosołu z kury i gotuje minutę. Kurczaka kroje w drobne paseczki opruszam solą i pieprzem a nastepnie podsmażam . Kiedy przybierze rumianego koloru dodaje 2 łyżki sosu sojowego i wykładam na talerz.Paprykę oczyszczam i kroje w drobną kostkę a następnie smaże na tej samej patelni co kurczaka wraz z krewetkami, resztą sosu sojowego i 125 ml rosołu. Zcieram imbir na tarce i dodaje do krewetek a także śmietankę i kurczaka całość dokładnie mieszam. Na sam koniec dodaje makaron ugotowany al dente doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam. Wykładam do żaroodpornego naczynia, posypuje startym serem i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180C na kilka minut (około 5-10 aż ser się roztopi i zarumieni)