Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Sałatka pod jajeczną pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna i pożywna sałatka to prosty sposób na sycące i pożywne danie. Prosta w przygotowaniu. Idealna na kolację.

Sałatka pod jajeczną pierzynką

Składniki:

Sałatka pod jajeczną pierzynką

 

  • 4 jaja
  • 5 plasterków szynki konserwowej
  • 1 żółta papryka
  • 1 biała cebula
  • 1 świeży ogórek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka pod jajeczną pierzynką
Jaja gotujemy na twardo. W tym czasie oczyszczamy, żółtą paprykę kroimy w nieduże cząstki. Dodajemy szynkę konserwowa pokrojoną w sporą kostkę. Cebulę bardzo drobno siekamy. Świeżego ogórka obieramy i przecinamy na pół talarki. Tak przygotowane składniki doprawiamy solą, pieprzem i majonezem i dokładnie mieszamy. W tym czasie przygotowujemy jajka. Gdy już są ugotowane odcedzamy je, osuszamy i obieramy, gdy będą chłodne. Bardzo drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch sałatki. Na koniec ozdabiamy natką pietruszki i posypujemy solą i pieprzem po wierzchu. Chłodzimy przed podaniem.

Tagi:

szynka