Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 867]

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Sałatka, która łączy ze sobą słony smak ze słodkim. Nieco kontrowersyjna dla niektórych, a to wszystko przez ananasa. Jeśli ktoś woli bardziej klasyczne smaki można ananasa pominąć.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem

Składniki:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem

 

  • 150 g sera żółtego wędzonego
  • 1 szklanka kukurydzy
  • 300 g ananasa odsączonego z syropu
  • 150 g sera żółtego
  • 5 jajek
  • 2 puszki z tuńczyka w oleju
  • 1 cebula
  • 150 g majonezu
  • 200 g śmietany 18%
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem

ETAP 1:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem
Majonez połączyć ze śmietaną i dodać starte na tarce białka jajek.

Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na drobnej tarce i dodać do majonezu wymieszanego ze śmietaną. Odstawić.

Przygotować naczynie do sałatki warstwowej o średnicy około 20 cm, może być trochę większe. Im cieńsze poszczególne warstwy tym sałatka lepsza.

ETAP 2:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem
Na samym dnie ułożyć ser wędzony, kukurydzę i ananasa.

Ser wędzony zetrzeć na tarce i wysypać na samo dno. Układać kolejne warstwy sałatki, tj kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa, starty ser.

ETAP 3:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem
Tuńczyka rozdrobnić w palcach i wyłożyć na nim pokrojoną cebulę.

Rozsmarować połowę sosu majonezowego, na to odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i resztę sosu. Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce żółtka i posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę najlepiej podawać po paru godzinach od przygotowania. Smacznego.

Sos majonezowy można podzielić na trzy części i dodatkowo rozsmarować między kukurydzą a ananasem. Wtedy dolna część sałatki będzie wilgotniejsza.