Sposób przygotowania:
Sok malinowy na przeziębienie
Przygotować cukier i maliny oraz przygotować słoiki na sok. W dalszej kolejności należy przebrać maliny, usunąć uszkodzone owoce i nadpsute i oczyścić z nich wszelkie zanieczyszczenia. Następnie opłukać na sicie maliny pod bieżącą wodą. Maliny przesypać najlepiej do dużego słoja z nakrętką, wsypać cukier i zakręcić szczelnie maliny z cukrem. Należy potrząsać co jakiś czas do równomiernego rozpuszczenia cukru w słoju. Słoik z malinami odłożyć w ciepłe miejsce na kilka dni. W momencie kiedy owoce- maliny puszczą sok, wówczas należy do przecedzić przez drobne sitko. Sok wlać do słoików, szczelnie go zakręcić i następnie pasteryzować słoiczki z sokiem około 15- 20 minut. Po zagotowaniu należy odwrócić do góry dnem i odczekać do ostygnięcia. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce sok, doda wlać do gorącej herbaty.