Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Syrop miętowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały do herbaty lub sporządzania zimnych napojów, gasi pragnienie. Można przygotować zapas na całą zimę.

Syrop miętowy na zimę

Składniki:

Syrop miętowy na zimę

 

  • 500 liści mięty cytrynowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Syrop miętowy na zimę
Liście mięty oberwać z łodyżek i wypłukać. Zalać szklanką wody i gotować około 3 minuty. Odstawić przynajmniej na kilka godzin lub do następnego dnia.

Przelać wodę miętową przez gęste sito, liście wyrzucić, a do wody dodać szklankę cukru. Gotować bez przykrycia około pół godziny.

Gorący syrop wlać do butelki i szczelnie zamknąć.