czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Tiramisu gruszkowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

soczyste gruszki i mascarpone....:)

Tiramisu gruszkowo-czekoladowe

Składniki:

Tiramisu gruszkowo-czekoladowe

 

  • 3 soczyste gruszki
  • filiżanka schłodzonej mocnej kawy
  • 50 ml amaretto
  • 4 jaja, białka oddzielone od żółtek
  • 60 g cukru pudru
  • 150 g mascarpone
  • 8 markiz czekoladowych
  • 30 g startej, gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Tiramisu gruszkowo-czekoladowe
Gruszki kroje w drobna kostkę i zalewam je kawą . Oddzielam zółtka od białek. Żółtka ucieram na puszystą pianę z cukrem pudrem, następnie dodaję serek mascarpone i 2 łyżki amaretto, całość delikatnie mieszam. Białka z szczyptą soli ubijam na sztywną pianę i bardzo delikatnie dodaje do masy. Do szklanych pucharków wkładam gruszki z kawą oraz pokruszone markizy(po 2 do każdego pucharku). Dodaje po 1 łyzce likieru amaretto a na to mus.Wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posypuje jeszcze startą, gorzką czekoladą.

Tagi:

kawa czekolada