szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Tiramisu pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne tiramisu o nutce pomarańczowej.

Tiramisu pomarańczowe

Składniki:

Tiramisu pomarańczowe

 

  • 250 gram kremowego twarogu
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram podłużnych biszkoptów
  • 1,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • czekoladowe wiórki i smażona skorka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tiramisu pomarańczowe
Kawę ostudzić i wymieszać razem z likierem. Żółtka zmiksować z cukrem aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo łyżką dodawać kremowy twaróg i mascarpone, zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopty zanurzać w kawie z obu stron . Na dnie pucharków lodowych układać warstwę biszkoptów, na nie cześć kremu serowego, następnie warstwa biszkoptów i krem. Wstawić do lodówki do schłodzenia na około 3 godziny. Przed podaniem posypać przesianym gorzkim kakao, udekorować wiórkami czekoladowymi i smażona skórką cytrynową.

Tagi:

biszkopt kawa