marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Toffiki z czekoladowym oczkiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cukierki toffi rozpuścić w naczyniu,a potem masę rozlać do małych foremek plastikowych.Czekoladę połamać i rozpuścić w mleku i kłaść w dołki

Toffiki z czekoladowym oczkiem.

Składniki:

Toffiki z czekoladowym oczkiem.

 

  • 40 dkg.cukierków toffi,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/2 l.mleka.

Sposób przygotowania:

Toffiki z czekoladowym oczkiem.
Cukierki mleczne toffi rozpuścić w naczyniu blaszanym na gęstą masę,ciągle mieszając dolać mleka,aby masa była bardziej płynna.Następnie zdjąć naczynie z masą toffi z ognia i przestudzić trochę z 10 min.po czym stopniowo napełniać plastikowe małe foremki,zrobić w środku dołek i dać w chłodne miejsce do zastygnięcia.Potem Do garnka małego wlać resztę mleka,połam- -ać czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu,mieszać aby masa nie przypaliła się.Znowu przestudzić,a foremki z masą toffi wyjąć z lodówki i do otworków w masie wlewać przez lejek płynną pole- -wę czekoladową,ale nie za dużo,tylko kapnąć raz w otworek.I zno- -wu dać do ostygnięcia w chłodne miejsce na 10-15 min.Gotowe cukierki delikatnie wyjąć nożykiem z foremek i dawać na paterę na słodkości.

Tagi:

czekolada