czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Truskawki tiramisu po polsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tańsza i owocowa wersja włoskiego klasycznego deseru.

Truskawki tiramisu po polsku

Składniki:

Truskawki tiramisu po polsku

 

  • 200g podłużnych biszkoptów,
  • 300g świeżych truskawek,
  • 250g półtłustego twarogu,
  • 100g cukru pudru,
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki likieru migdałowego,
  • 100ml świeżo zaparzonej kawy,
  • 10g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Truskawki tiramisu po polsku
Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą.