Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Truskawkowe niebo

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

uwielbiam truskawki a doprawione octem balsamicznym smakują niebiańsko

Truskawkowe niebo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe niebo

 

  • ok. 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego

 

  • KREM - 125 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 125 g serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego demerara

Sposób przygotowania:

Truskawkowe niebo
truskawki dobrze opłukałam i osączyłam. Usunęłam szypułki a owoce pokroiłam na plasterki - nie za cienkie. Posypałam cukrem i skropiłam octem, delikatnie wymieszałam łyżką i odstawiłam na 15 minut do lodówki.Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno dodając cukier i pastę waniliową. Na koniec dodałam serek i zmiksowałam aż składniki się połączyły.Porcje truskawek z sokiem jaki się wytworzył nałożyłam do pucharków. Przykryłam je czapą z kremu. Wierzch ozdobiłam ćwiartką truskawki i glassą balsamiczną czyli syropem z octu balsamicznego.
Truskawkowe niebo
truskawki dobrze opłukałam i osączyłam - powinny być dojrzałe i słodkie
Truskawkowe niebo
z owoców usunęłam szypułki i pokroiłam w plasterki
Truskawkowe niebo
wymieszałam je z cukrem i octem balsamicznym - delikatnie żeby nie rozgnieść owoców
Truskawkowe niebo
na krem ubiłam bardzo zimną śmietankę i zmieszałam ją z serkiem