Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zabaglione - deser z żółtek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser wyłącznie dla dorosłych.

Zabaglione - deser z żółtek

Składniki:

Zabaglione - deser z żółtek

 

  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • skórka z otartej cytryny
  • kieliszek szlachetnego alkoholu(sherry, koniak, rum)

Sposób przygotowania:

Zabaglione - deser z żółtek
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, aż powstanie pulchna masa. Dodać nieco skórki z cytryny oraz alkohol. Ucierać w naczyniu ustawionym na parze lub na małym ogniu i ochronnej płycie
i nie dopuścić do wrzenia. Gdy masa będzie już gęsta to przełożyć do szklanych pucharków . Podawać na gorąco
z biszkoptami. Dużo kalorii.