Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zabaione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Napełnić garnek wodą, zagotować, zmniejszyć płomień. Żółtka oddzielić od białek i wlać do metalowej miski,

Zabaione

Składniki:

Zabaione

 

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 230 ml wina marsala

 

Sposób przygotowania:

Zabaione
Napełnić garnek wodą, zagotować, zmniejszyć płomień. Żółtka oddzielić od białek i wlać do metalowej miski, mikserem ubić powoli z cukrem na puszystą masę. Miskę postaw na garnku, tak aby miska nie dotykała dnem powierzchni wody, powoli wlewać wino i energicznie ubijać zwiększając obroty miksera. Gdy masa będzie puszysta i zgęstnieje, zdjąć miskę z garnka i ubijać jeszcze 2 min. Podawać na ciepło lub zimno z biszkoptami lub owocami.