Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1326]

Deser - domowe ptasie mleczko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ptasie mleczko to pyszny i delikatny deser, o waniliowym smaku, otulony mleczną czekoladą. Jeżeli do masy dodamy trochę soku z cytryny, to będziemy mieli cytrynowy smak.

Deser - domowe ptasie mleczko

Składniki:

Deser - domowe ptasie mleczko

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 2 białka
  • cukier puder do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 czekolada mleczna (10 dag)

Sposób przygotowania:

Deser - domowe ptasie mleczko
1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę z cukrem pudrem do smaku.

2. Zimne białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier waniliowy, dokładnie ubić.

3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ważne, żeby nie było grudek, wystudzić.

4. Do ubitej śmietany dodać żelatynę i ubite białka, całość dokładnie wymieszać.

5. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Wyłożyć przygotowaną masę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, na co najmniej kilka godzin.

6. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie troszkę przestudzić.

7. Stężone ptasie mleczko wyjąć z formy, pokroić i polać rozpuszczoną czekoladą ( można posmarować pędzelkiem ). Odstawić na kilka chwil do lodówki, aby czekolada zastygła.  

Tagi:

deser