Sposób przygotowania:
Deser - domowe ptasie mleczko
1. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę z cukrem pudrem do smaku.
2. Zimne białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier waniliowy, dokładnie ubić.
3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ważne, żeby nie było grudek, wystudzić.
4. Do ubitej śmietany dodać żelatynę i ubite białka, całość dokładnie wymieszać.
5. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Wyłożyć przygotowaną masę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, na co najmniej kilka godzin.
6. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie troszkę przestudzić.
7. Stężone ptasie mleczko wyjąć z formy, pokroić i polać rozpuszczoną czekoladą ( można posmarować pędzelkiem ). Odstawić na kilka chwil do lodówki, aby czekolada zastygła.
2. Zimne białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier waniliowy, dokładnie ubić.
3. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ważne, żeby nie było grudek, wystudzić.
4. Do ubitej śmietany dodać żelatynę i ubite białka, całość dokładnie wymieszać.
5. Foremkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Wyłożyć przygotowaną masę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, na co najmniej kilka godzin.
6. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie troszkę przestudzić.
7. Stężone ptasie mleczko wyjąć z formy, pokroić i polać rozpuszczoną czekoladą ( można posmarować pędzelkiem ). Odstawić na kilka chwil do lodówki, aby czekolada zastygła.
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Polecam, ja je uwielbiam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
mocsłodkości
Czekoladka 2
To ciasto jest przepyszne. Będziemy do niego wracać :)