przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zimny deser z kefiru i truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Banalnie prosty deser na gorące dni.

Zimny deser z kefiru i truskawek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zimny deser z kefiru i truskawek

 

  • 400 ml kefiru
  • 1 galaretka (ja użyłam wiśniowej)
  • ok. 300 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Zimny deser z kefiru i truskawek
Ok . 250 ml wody zagotowujemy. Zalewamy nią galaretkę - mieszamy dokładnie. Odstawiamy, aby przestygła. Ostygniętą (ale nie zastygniętą!) galaretkę dodajemy do kefiru, ponownie starannie mieszamy. Przygotowujemy 4 miseczki. Wlewamy do nich kefir z galaretką. Wkładamy do niego umyte truskawki ( im więcej-tym lepiej!). Odstawiamy do lodówki, aby deser stężał. Deser możemy podać "do góry nogami", na talerzykach, zamiast w miseczkach.Wówczas miseczki musimy na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, aby galaretkę łatwo było z nich wydostać. Smacznego!
Zimny deser z kefiru i truskawek
Deser ma posmak kefiru, dzięki czemu jest bardzo orzeżwiający.