Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Lemoniada bazyliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku robię dużo różnych lemoniad. Są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od napojów sprzedawanych w sklepach. Oto pyszna i aromatyczna lemoniada bazyliowa. Ma przepiekny zielony kolor i wspaniale orzeźwia w upalne dni.

Lemoniada bazyliowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lemoniada bazyliowa

 

  • 2 cytryny
  • 4 gałązki bazylii
  • 2 łyżki cukru
  • 1 litr wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Lemoniada bazyliowa
Cytryny bardzo dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę (najlepiej zrobić to nad blenderem), potem obieramy je ze skórki, starając się usunąć wszystkie białe części. Kroimy na cząstki i wkładamy do blendera.

Z łodyżek bazylii odrywamy listki i też wkładamy do blendera. Wlewamy do niego 1/2 szklanki, dodajemy cukier i bardzo dokładnie blendujemy. Następnie dolewamy pozostałą wodę, miksujemy i wkładamy do lodówki, żeby lemoniada się chłodziła.

Blog: Kulinarne Przygody Gatity
Lemoniada bazyliowa