Bazylia pochodzi prawdopodobnie z tropikalnej strefy Afryki, a obecnie nie rośnie dziko tylko jest uprawiana. Dawniej uważana była za roślinę, która odstrasza złe stwory i była traktowana jako talizman. Obecnie uprawiana jest w Ameryce Południowej, Azji i Europie.
Zawartość:
Jest rośliną, która nie tylko nadaje aromat potrawom, ale też ma cechy lecznicze. Ziele bazylii ma silny, kwiatowo-korzenny zapach dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Zawiera również garbniki, saponiny i flawonoidy, substancje gorzkie, olej, sole mineralne i witaminy.
Działanie:
Ułatwia przyswajanie pokarmu, wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz przeciwskurczowo. Ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Skutecznie zwalcza brak apetytu. Stosuje się też jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom. Uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój oraz dodaje sił. Zmniejsza nadpobudliwość oraz działa uspokajająco. Posiada też właściwości przeciwgorączkowe, łagodnie obniża wysoką temperaturę oraz ma działanie lekko rozgrzewające.
Zastosowanie:
Jako przyprawę używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela bazylii. Dodaje się ją do zup, sałatek, warzyw, twarożków oraz mięs. Jest niezastąpionym składnikiem dań włoskich zwłaszcza do makaronów z pomidorami. Jest składnikiem pesto. Jest stosowana do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Produkuje się z niej również oryginalne w smaku lody, wyroby cukiernicze i likiery. Najlepiej jest używać świeżej bazylii, gdyż po wysuszeniu traci większość swego aromatu. Wykorzystuje się też ją do odstraszania owadów.
Zawartość:
Jest rośliną, która nie tylko nadaje aromat potrawom, ale też ma cechy lecznicze. Ziele bazylii ma silny, kwiatowo-korzenny zapach dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Zawiera również garbniki, saponiny i flawonoidy, substancje gorzkie, olej, sole mineralne i witaminy.
Działanie:
Ułatwia przyswajanie pokarmu, wspomaga trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz przeciwskurczowo. Ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Skutecznie zwalcza brak apetytu. Stosuje się też jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom. Uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój oraz dodaje sił. Zmniejsza nadpobudliwość oraz działa uspokajająco. Posiada też właściwości przeciwgorączkowe, łagodnie obniża wysoką temperaturę oraz ma działanie lekko rozgrzewające.
Zastosowanie:
Jako przyprawę używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela bazylii. Dodaje się ją do zup, sałatek, warzyw, twarożków oraz mięs. Jest niezastąpionym składnikiem dań włoskich zwłaszcza do makaronów z pomidorami. Jest składnikiem pesto. Jest stosowana do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Produkuje się z niej również oryginalne w smaku lody, wyroby cukiernicze i likiery. Najlepiej jest używać świeżej bazylii, gdyż po wysuszeniu traci większość swego aromatu. Wykorzystuje się też ją do odstraszania owadów.