Słownik kulinarny

l

Litchi, liczi

Litchi, liczi
fot. Fotolia
Liczi- kraj pochodzenia to Chiny oraz kraje o ciepłym klimacie. Owoc ten zwany jest również chińską śliwką lub bliźniarką smaczną. Są podłużne i owalne, a kształtem przypominają maliny. Charakteryzują się brązowo-czerwoną skórką i jasnym, soczystym i biało-kremowym miąższem. Mają słodki smak, a ich długość osiąga do 5 cm. Całe zaś drzewo liczi dochodzi do 10m wysokości. Jest ciężko dostępne na polskim rynku.

Zawartość
Jest dobrym źródłem cukrów, głównie glukozy i fruktozy. Zawiera witaminy z grupy B  i C oraz składniki mineralne (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo), błonnika pokarmowego, a także ważnych przeciwutleniaczy.

Działanie
Te małe owoce mogą poszczycić się imponującym profilem żywieniowym, który przekłada się na wiele korzyści zdrowotnych, tj.: zawarte w owocach liczi flawonoidy mogą hamować rozwój komórek nowotworowych. Związki te są najbardziej skuteczne w przypadku raka piersi. Dzięki zawartości potasu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, który sprzyja regulowaniu rytmu serca i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Wysoka zawartość witamin z grupy B wspomaga procesy metaboliczne i pomaga zachować zdrowie układu nerwowego. Oligonol zawarty w owocach liczi chroni przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami, a także poprawia przepływ krwi w głębszych warstwach skóry, który spowalnia starzenie się. Natomiast zawarta w owocu witamina C wspomaga produkcję kolagenu. Dzięki składnikom niezbędnym do budowy i utrzymania silnych kości korzystnie wpływa na ich kondycję.

Zastosowanie
Znakomicie nadają się jako składniki kompotów, syropów i drinków. Można je dodawać do sałatek, podawać ze śmietaną lub lodami. Liczi można także konserwować w syropie oraz suszyć. Owoce liczi można również jeść na surowo. Na rynku są już dostępne bardzo smaczne napoje z wyciągiem z liczi.