marta0512

marta0512

Kucharz
[Przepisów: 13]

Ajerkoniak czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wszystkie panie na pewno polubią ten pyszny likier :)

Ajerkoniak czekoladowy

Składniki:

Ajerkoniak czekoladowy

 

  • 3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 12 żółtek
  • 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (w puszkach)
  • Ponad 1 szklanka spirytusu
  • Niecała 1 szklanka winiaka luksusowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ajerkoniak czekoladowy
Nałożyć jeden garnek na drugi (do dolnego garnka nalać wrzącą wodę - 5 cm i dać na piec, a w górnym garnku robi się likier - musi on być jak największy). Najpierw dodać cukier do górnego garnka i żółtka i miksować całość, aż cukier się rozpuści. Ważne jest, żeby cały czas miksować mikserem - bez przerwy. Potem dodać cukier wanilinowy, zmiksować aż się rozpuści i cukier z prawdziwą wanilią. Należy też uważać, żeby ten likier się nie zagotował na parze z dolnego garnka. Jeśli tak by się stało, to po prostu należy zdjąć górny garnek i miksować na blacie.  W między  czasie na oddzielny palnik dać mniejszy garnek z niewielką ilością wrzącej wody i na górę położyć szklaną miskę z kostkami czekolady i drewnianą miską trzeba mieszać, żeby się kożuch nie zrobił. Do likieru dalej dodawać mleczko skondensowane, ale nie za szybko i miksować dalej, aż się połączą składniki. Na koniec dodać najpierw spirytus, potem winiak luksusowy. To jest podstawowy ajerkoniak. A jak czekolada się rozpuści to strumieniem wlać do ajerkoniaku i zmiksować całość (dlatego warto, żeby jakaś osoba jednak była, bo samej to ciężko zrobić).

Tagi:

czekolada