Słownik kulinarny

w

Wanilia

Wanilia
fot. Fotolia
Wanilia- należy do wielkiej rodziny roślin storczykowatych (Orchidaceae), wśród których spotyka się wiele oryginalnych i pięknie pachnących kwiatów – storczyków. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Wanilię można spotkać jeszcze dziś rosnącą dziko na obrzeżach tropikalnych lasów południowo-wschodniego Meksyku. Uważa się ją za cenną przyprawę nadającą piękny aromat potrawom.

Zawartość
Główną jej substancją zapachową jest aldehyd 4-hydroksy-3-metoksybenzoesowy, nazywany waniliną. Zawartość waniliny w laskach wanilii waha się od 0,75 do 2,9%. Najlepsza wanilia z wyspy Reunion może zawierać do 12% waniliny. Ponadto w wanilii stwierdzono obecność aldehydu p-hydroksybenzoesowego, alkoholu, aldehydu anyżowego, węglowodanów, związków żywicowych i tłuszczów.

Działanie
W wyniku szczegółowych badań stwierdzono, że w świeżych strąkach wanilii (Fructus Vanillae) znajduje się glikozyd waniliny (waniliozyd) oraz glikozyd alkoholu waniliowego (wanilolozyd). Oba te związki działają na organizm pobudzająco, nie mając przy tym właściwości narkotycznych i nie powodując uzależnienia. W niektórych krajach wytwarza się z nich gotowe preparaty pomocne przy wyczerpaniu i rozstrojach nerwowych oraz w stanach depresyjnych. Pomocniczo, a więc łącznie z innymi lekami używa się wanilii jako środka wzmacniającego mięsień sercowy, przeciwgorączkowego i przeciwreumatycznego oraz jako specyfiku wyraźnie poprawiającego nastrój.

Zastosowanie
Wanilia jest przyprawą powszechnie używaną w kuchni. Można nią aromatyzować praktycznie wszystkie potrawy spożywane na słodko. Dodaje się ją do potraw z białego sera, owoców, aromatyzuje się nią wiele rodzajów ciast, cukierków, tortów, lodów a także czekoladę, napoje alkoholowe, a nawet tytoń.
Babka z wanilią

Babka z wanilią

Silver Silver

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klasyczny krem brulle

Klasyczny krem brulle

Pyza Pyza
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: